Som doktorand betraktas du som studerande av AEA (Akademikernas erkända arbetslöshetskassa) så länge du är inskriven på forskarutbildningen. Först vid avslutade studier kan du betraktas som arbetslös och har möjlighet till ersättning från AEA.

Ibland händer det tyvärr att en doktorands anställning upphör innan avhandlingen är tillräckligt klar för att skickas till tryck. När detta händer är doktoranden i normala fall inte berättigad till ersättning från AEA. Först när forskarstudierna är avslutade eller permanent avbrutna kan man betraktas som arbetslös och berättigad till ersättning från AEA.

Avhandling på tryck
AEA betraktar dock forskarstudierna som avslutade så snart du har skickat avhandlingen till tryck och endast disputationen återstår. För att få ersättning brukar AEA kräva att du kan intyga att studierna är avslutade. Du behöver alltså inte invänta disputationsdagen för att söka a-kasseersättning. I vissa fall kan AEA betrakta studierna som avslutade även om avhandlingen inte gått till tryck, t.ex. om bara redaktionellt arbete återstår och alla kurser är avklarade. Kontakta AEA för att ta reda på hur de ser på just din situation.

Krav för att få ersättning
Vi har samlat information om a-kassa, medlemskapskrav och ersättning här. För att underlätta har AEA dessutom samlat specialinformation som rör dig som doktorand här.

Hittade du det du sökte?

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på sulf.se godkänner du det. Läs mer om användning av kakor.