Kollegialitet eller linjestyrning à la New Public management? Ett seminarium om akademiska värden och betydelsen av hur universitetet leds och styrs.

Inom akademin har kollegialt styre varit en grundläggande princip för organisation och ledning under århundraden. Detta för att säkerställa att beslutsfattande i frågor om innehåll och kvalitet i forskning och undervisning skulle tillfalla dem som hade vetenskaplig expertis, och där ett kollektivt expertstyre sågs som garanten för akademisk frihet. I modern tid utmanas det kollegiala styret alltmer och villkoren förändras snabbt i riktning mot en mer företagsorienterad ledning och styrning av våra universitet. Vad innebär kollegialitet, och på vilket sätt utgör den ett värn av akademisk frihet? Är det kollegiala styret värt att försvara?

Är du universitetslärare och forskare? Har du uppdrag t.ex. i en valberedning, är du programansvarig, chef, prefekt eller dekan? Kom för att diskutera en högst aktuell fråga!

Möt Shirin Ahlbäck Öberg som är docent och universitetslektor i statskunskap vid Uppsala universitet och en av författarna till den aktuella boken Det hotade universitetet.

Tid:                     Måndag 8 maj, kl 12.00 – 14.30

Lokal:                KY21 Hus Key, våning 2, ingång: Key, Campus Valla

SULF bjuder på lätt lunch och därför behöver du anmäla dig senast 2017-05-03 till Agneta Kullberg: agneta.kullberg@liu.se

Seminariet organiseras av Sveriges universitetslärare och forskare. SULF vid Linköpings universitet.  SULF är universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas fackliga och professionella organisation.

Välkommen!

Hittade du det du sökte?

Sulf.se sparar data i cookies för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du det.