info

SULF:s kansli på Ferkens gränd är stängt för spontanbesök. Service via telefon och mejl ges som vanligt.

VÄLKOMMEN TILL ETT DIGITALT SEMINARIUM PÅ SULF-DAGEN!

Hur skyddar vi utbildningens frihet?

I diskussioner om den akademiska friheten står ofta forskningen i centrum. Forskare skall fritt få välja vilka frågor de vill ägna sig åt, vilka metoder de skall använda, och hur de skall publicera sina resultat. Begränsningar som är motiverade av politiska hänsyn betraktas som allvarliga hot, inte bara mot forskningen utan även mot demokratin. Insikten om detta avspeglas i det grundlagsskydd som i Sverige finns för forskningens frihet. Samtidigt är forskning inte den enda aktivitet som bedrivs inom akademin. En minst lika viktig verksamhet är undervisningen, och även undervisningen kan bli föremål för politisk styrning. Till skillnad från när det gäller forskningen finns emellertid inget rättsligt skydd för universitetens frihet att självständigt bestämma vilka kurser och utbildningar de skall erbjuda. Behövs ett sådant skydd, och hur bör det i så fall utformas? Det är två av de frågor seminariet är tänkt att belysa.

Tid: 9.30-11.00

Program:

·      Presentation av Anders Malmberg, prorektor för Uppsala universitet. (15-20 min)

·      Presentation av Karin Åmossa, chefsutredare SULF. (15-20 min)

·      Kommentarer av Shirin Ahlbäck Öberg, docent i statsvetenskap. (5-10 min)

·      Diskussion och frågor från publiken. Moderator: Folke Tersman, professor i filosofi och ledamot i styrelsen för SULF/Uppsala.

Anslut till mötet på Zoom. (071364)

Arrangörer: SULF/Uppsala & Saco/Uppsala

Fika med facket

Klockan 15-16 kan du också fika (digitalt) med facket. Mer information hittar du här.

Råd & stöd
Hej, hur kan vi hjälpa dig?
{{ currentTitle }}

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på sulf.se godkänner du det. Läs mer om användning av kakor.