SULF:s rapport, Det akademiska skruvstädet – om it-stress och all annan press, visar att många universitetslärare och forskare har en mycket stressig arbetsmiljö med orimliga krav och otydliga gränser. Det är dags för arbetsgivarna att ta sitt ansvar – nu!

Rapporten, som baseras på en enkätundersökning bland forskare och universitetslärare, innehåller en stor mängd frisvar. Frisvaren är i många fall en slags rop på hjälp (”det är ingen som bryr sig”) och är vittnesmål om att det gränslösa arbetet bidrar till ökad stress. Lärosätena måste ta sitt ansvar som arbetsgivare på allvar och skapa tydligare ramar och förväntningar på personalen. Vad händer om inget görs? ”Man måste faktiskt ha ett liv också” svarar en respondent. Den undermåliga arbetsmiljösituationen ökar risken för att anställda inte ser någon annan utväg än att lämna akademin för att rädda sin hälsa.

Medverkande: SULF:s ombudsman Mari Willart
Therese Reitan, docent i statsvetenskap
Anna Ilar, doktorand vid Karolinska institutet

Moderator: Jon Stenbeck

Tid och plats: Uppsala universitet campus Gotland, Cramérgatan 3, B-huset, lokal B24

Vill du veta mer? Kontakta Ulrika Herstedt.

Hittade du det du sökte?

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på sulf.se godkänner du det. Läs mer om användning av kakor.