info

SULF värnar miljön! Om medlemsavgiften betalas elektroniskt av alla SULF-medlemmar, gör det skillnad för miljön. Så för miljöns skull – välj autogiro eller e-faktura. För pappersavier tillkommer en avgift om 19 kr per utskickad avi från årsskiftet. Läs mer här eller kontakta SULF:s medlemsregister.

Forskare utan anställning arbetar idag på statliga myndigheter. Varför tillåts myndigheter att hålla sig med arbetskraft utan anständiga villkor (=utan lön, utan tillgång till sociala skyddsnät)? De statliga lärosätena erbjuder stipendier istället för anställning till forskare, så kallade postdoks.

Stipendieanvändningen innebär också att lärosätena undandrar sig skatt på ett sätt som andra arbetsgivare inte kan göra och att man därmed i dessa delar inte är med och finansierar vår gemensamma välfärd. Problemet med stipendier för postdoks förekommer vid de flesta svenska lärosäten. SULF och Naturvetarna har tagit reda på hur det ser ut vid två lärosäten: KI och Uppsala universitet – statistik redovisas på seminariet. Stipendier innebär stor social otrygghet. De otrygga villkoren gör också att många istället väljer att lämna akademin för tryggare villkor inom näringslivet eller utomlands. SULF och Naturvetarna kräver att staten tar sitt ansvar som arbetsgivare och skärper regelverket så att lärosätena inte kan omvandla externa medel till stipendier för postdoktorer. Arbetet som postdoktorer utför ska ersättas med lön och samtliga postdoktorer ska omfattas av samma anställnings- och arbetsmiljöregler.

Medverkande:
  • Eva Åkesson, rektor, Uppsala universitet
  • Karin Dahlman-Wright, prorektor, Karolinska institutet
  • Andreas Nyström, förhandlingschef, Naturvetarna
  • Robert Andersson, förhandlingschef, SULF
  • Karin Åmossa, moderator

    4/7 2018 13:30 – 14:30, Campus Gotland, Lokal E30
    Samarrangemang SULF-Naturvetarna

Hittade du det du sökte?

Sulf.se sparar data i cookies för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du det.