I samband med seminariet den 3 juli släpps SULF-rapporten Svält inte ut vårt framtida kunskaps-Sverige – Om urholkning av ersättningsbeloppen till högre utbildning på grund- och avancerad nivå.

Seminariet handlar om anslagen till den högre utbildningen och den urholkningseffekt som produktivitetsavdraget har på anslagen. Varför undantas inte högre utbildningen från produktivitetsavdraget?

Rapporten visar hur urholkningen av anslagen till den högre utbildningen har utvecklats sedan 2011.

  • Kan det vara så att lärosätena sparar av anslagen eftersom de har vant sig vid ett otydligt resurstilldelningssystem? Osäkerhet om framtiden leder till att de sparar. Konsekvenserna blir att lärosätena lägger myndighetskapital på hög istället för att satsa på ökad kvalitet på utbildningen.
  • Riksrevisionen har i en rapport konstaterat att lärosätena har sparat hela 5,2 miljarder kronor på utbildningen som nu ligger som myndighetskapital på lärosätenas kistbottnar.
  • Hur ska ett nytt resurstilldelningssystem då utformas? Nu pågår Styr- och Resursutredningen, Strut, som i december 2018 väntas komma med ett förslag till nytt resurstilldelningssystem.

Medverkande:
Karin Åmossa, Chefsutredare, SULF
Pam Fredman, Utredare, Styr- och resursutredningen
Mats Ericson, Förbundsordförande, SULF

Moderator: Ursula Berge

3/7 2018 14:30 – 15:30, lokal D-huset, Uppsala universitet Campus Gotland, Kaserngatan 1

Hittade du det du sökte?

Sulf.se sparar data i cookies för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du det.