info

SULF värnar miljön! Om medlemsavgiften betalas elektroniskt av alla SULF-medlemmar, gör det skillnad för miljön. Så för miljöns skull – välj autogiro eller e-faktura. För pappersavier tillkommer en avgift om 19 kr per utskickad avi från årsskiftet. Läs mer här eller kontakta SULF:s medlemsregister.

Högskolan är ingen kunskapsfabrik och kan inte följa logiken för effektivisering som används i en fabrik. Det går inte snabbare att lära nu än tidigare. Rapporten Systemfel i kunskapsfabriken – om urholkning av ersättningsbeloppen till högre utbildning på grund- och avancerad nivå från Sveriges universitetslärare och forskare, SULF visar att produktivitetsavdraget leder till urholkning och i praktiken till en sämre arbetsmiljö med ökad stress för lärare och studenter i högskolan.

Resultaten i rapporten visar att de flesta utbildningsområden skulle behöva per capita-höjningar på mellan 30 och 50 procent för att nå de nivåer som gällde på 90-talet. Sammanlagt blir det nästan sju miljarder kronor. Det betyder att en hel årskull högskolenybörjare idag utbildas utan extra ersättning, trots att fler studenter idag behöver extra stöd.

Seminariet lyfter bland annat frågorna:

  • Varför undantas inte högre utbildningen från produktivitetsavdraget?
  • Varför sparar lärosätena? Är det för de vant sig vid ett otydligt resurstilldelningssystem, eller finns det andra orsaker?
  • Hur ska ett nytt resurstilldelningssystem utformas för att säkra utbildningskvaliteten? Nu pågår Styr- och Resursutredningen, STRUT, som i december 2018 väntas komma med ett förslag till nytt resurstilldelningssystem.

Medverkande:
Karin Åmossa, Chefsutredare, SULF
Pam Fredman, Utredare, Styr- och resursutredningen
Mats Ericson, Förbundsordförande, SULF
Jacob Adamowicz, ordförande, SFS

Moderator: Ursula Berge

3/7 2018 14:30 – 15:30, lokal D22, D-huset, Uppsala universitet Campus Gotland, Kaserngatan 1

Hittade du det du sökte?

Sulf.se sparar data i cookies för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du det.