info

SULF:s kansli på Ferkens gränd är stängt för spontanbesök. Service via telefon och mejl ges som vanligt.

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) och Vetenskapsrådet (VR) bjuder in till ett webbinarium kring öppen tillgång till forskningsdata.

Syftet med seminariet är att utifrån det praktiska arbetet med öppen tillgång till forskningsdata diskutera utmaningar och möjligheter för forskare och lärosäten med övergången till öppen tillgång samt öka kunskapen om vad öppen tillgång till forskningsdata innebär.

Målgrupp för seminariet är lärosätesledningar, lärosätesjurister, biblioteksanställda, forskningsfinansiärer, universitetslärare och forskare, fackligt förtroendevalda och andra som berörs av öppen tillgång.

Datum: tisdag 27 april
Tid: 13-15
Plats: digitalt via Zoom
Anmälan och mer information: https://suhf.se/aktiviteter/oppen-tillgang-till-forskningsdata-utmaningar-och-mojligheter/ 

Uppdatering 23 mars: Seminariet är fullt.

Öppen vetenskap syftar till att göra den vetenskapliga processen mer öppen och inkluderande. Målbilden i den forskningspolitiska propositionen (2016) gällande omställning till öppen tillgång till forskningsdata är att den bör vara genomförd fullt ut senast 2026. Öppen tillgång till forskningsdata skapar ökade möjligheter till användning av forskningens resultat, både inom och utanför forskarsamhället. Det gynnar både forskningen och ett kunskapsintensivt samhälle.

En viktig del av öppen vetenskap handlar om öppen tillgång till forskningsdata, att data som har samlats in och/eller skapats under forskningens gång publiceras fritt tillgängliga via internet. Vid tillgängliggörandet av data uppstår det ofta en del praktiska frågor som behöver tydliggöras och redas ut på vägen.

En del av frågeställningarna handlar om rättigheter och ansvar vad gäller öppen tillgång till forskningsdata, bland annat utifrån immateriella rättigheter, sekretess, GDPR och akademisk frihet.

Välkommen!
SUHF, SULF och VR

Råd & stöd
Hej, hur kan vi hjälpa dig?
{{ currentTitle }}

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på sulf.se godkänner du det. Läs mer om användning av kakor.