info

SULF:s kansli på Ferkens gränd är stängt för spontanbesök. Service via telefon och mejl ges som vanligt.

info

SULF:s medlemsrådgivning är stängd idag, 27 januari / SULF member´s helpline is is closed today, January 27

SULF är det enda fackförbund som enbart har doktorander, universitetslärare och forskare vid universitet, högskolor och forskningsinstitut som medlemmar. Vi är också det enda förbund som på heltid ägnar oss åt högskolan.

Några av alla medlemsförmåner

  • Inkomstförsäkring som ingår i medlemsavgiften. 
  • Vi kan högskolans regelverk.
  • Vi kan de lokala frågorna och finns nära dig. SULF har aktiva SULF-föreningar vid varje högskola och universitet.
  • Förmånliga försäkringar och bra bankvillkor.

Styrka – Trygghet – Kunskap

Med ett medlemskap i SULF får du tillgång till den kunskap du behöver för att orientera dig i högskolevärldens djungel av lagar och förordningar. Du får tillgång till en av marknadens bästa inkomstförsäkringar, rådgivning, bra medlemsförsäkringar och mycket mer. Det lönar sig att vara medlem!

Universitetslärare, forskare, doktorander samt jämförlig personal vid universitet, högskolor och forskningsinstitut. Om du har frågor inför ditt medlemskap är det bara att höra av dig till SULF:s medlemsregister.

Medlemsavgift

Medlemstyp Medlemsavgift 
kr/mån
Ordinarie medlem 260 kr 
Doktorandanställd 125 kr
Pensionär 660 kr/år
Dubbelanslutna medlemmar
SULF har dubbelanslutningsavtal
med 18 andra Sacoförbund.
Medlemmar betalar då avgifter enligt
den överenskommelse som finns mellan
SULF och det förbund som avses.
Kontakta medlemsregistret för
mer information.

Läs mer under ”Vem kan få reducerad medlemsavgift”

Betalning

SULF värnar miljön! Om medlemsavgiften betalas elektroniskt av alla SULF-medlemmar, gör det skillnad för miljön och dessutom stämmer det väl in i förbundets miljöpolicy. Så för miljöns skull – välj autogiro eller e-faktura.

Om du väljer autogiro eller e-faktura blir det dessutom enklare för både dig och förbundet. Och du slipper aviavgiften!

Det finns tre sätt att betala din medlemsavgift: autogiro (månadsvis) eller e-faktura (månads- eller årsvis) eller en avi som skickas hem till dig. För pappersavier tillkommer en avgift om 19 kr per utskickad avi.

  1. Autogiro innebär att du som är medlem ger SULF fullmakt att dra medlemsavgiften månadsvis direkt från ditt bankkonto. För att anmäla autogiro anmäler du det direkt hos din internetbank. Välj SULF som betalningsmottagare. Om din bank efterfrågar betalarnummer eller liknande, ange ditt 10-siffriga personnummer utan bindestreck. Avgiften betalas i efterskott och dras den sista bankdagen varje månad. (Bankgiro för autogiro är 772-5633. Observera att detta bankgironummer inte är samma som det du betalar till via avi.)
  2. E-faktura: Om du är kund i en bank som kan ta emot e-fakturor samt har betaltjänst via din internetbank kan du betala medlemsavgiften genom en e-faktura. Det är ett enkelt och smidigt sätt att betala och innebär att du får fakturan skickad till din internetbank i stället för att skickas med vanlig post. Den elektroniska fakturan innehåller samma uppgifter som en pappersfaktura gör. De flesta större banker i Sverige är anslutna. För att skaffa e-faktura loggar du in på din internetbank och fyller i anmälan.
  3. Avi. Du kan välja mellan att få en avi hemskickad per post som omfattar medlemsavgifter för ett helt år eller en för varje månad. En aviavgift om 19 kr tillkommer per utskickad avi.

Vid pensionärsmedlemskap kan du betala månadsvis via autogiro eller årsvis via avi eller e-faktura. Väljer du pappersavi tillkommer en avgift om 19 kronor.

Betalningar från utlandet (betalningar från utlandet ska ske till bankgironummer 885-9225)
Vi har IBAN-nummer: SE15 8000 0890 1191 4326 5990
Bankens BIC: SWEDSESS
Valuta: SEK

Vår bank är Swedbank. Ange ditt personnummer och fakturanummer som betalningsreferens. Eventuella bank-/transaktionsavgifter betalas av dig.

Ja, en av marknadens bästa inkomstförsäkringar hos Folksam ingår i medlemskapet. Försäkringen är särskilt anpassad till de behov SULF:s medlemmar har: till exempel kan en period med post-dok-stipendium eller forskarstudier på heltid utan anställning räknas som överhoppningsbar tid.

SULF har också en individuell tilläggsförsäkring som du kan teckna,  den ger ytterligare 150 dagar.

För att få ersättning måste du ha rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan. Det innebär att du behöver vara medlem i både SULF och Akademikernas a-kassa för att kunna utnyttja försäkringen.

Läs mer om inkomstförsäkringen och tilläggsförsäkringen.

Ansök om medlemskap i Akademikernas a-kassa.

Nej, Akademikernas a-kassa är en helt fristående organisation och medlemskap kräver en egen ansökan. SULF rekommenderar att du är medlem i Akademikernas a-kassa.

För att kunna utnyttja inkomstförsäkringen så måste du ha rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan. Det innebär att du behöver vara medlem i både SULF och Akademikernas a-kassa.

Ansök om medlemskap i Akademikernas a-kassa.

Den nya tillfälliga reglerna innebär dels att kraven för att få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen sänks och att ersättningsnivån höjs. Därutöver slopas de sex karensdagarna i försäkringen. Man höjer också grundbeloppet för personer som inte uppfyller kraven för inkomstrelaterad ersättning. Det nya grundbeloppet är 510 kronor per dag före skatt. För att få ett helt grundbelopp ska man ha arbetat heltid i minst ett år.

För att få den högre ersättningen, inkomstrelaterad ersättning, räcker det under 2020 att du varit med i a-kassan i minst tre månader (tidigare tolv månader) före du blir arbetslös (medlemsvillkoret). Du ska också ha arbetat i minst 60 timmar per månad (tidigare 80 timmar) i minst sex månader (arbetsvillkoret). Den högsta ersättningsnivån höjs så att den motsvarar 80 procent av tidigare inkomst upp till 33 000 kronor per månad i 100 dagar (tidigare var taket 25 025 kronor per månad).

När börjar förändringarna gälla?

Förändringarna träder i kraft vid lite olika tidpunkter och allt är ännu inte klart i alla detaljer, men klart är att det nya medlemsvillkoret gäller från den 1 mars och att du därför tidigast den 1 juni kan kvalificera sig enligt det nya medlemsvillkoret om du gick med i a-kassan senast under mars månad. Den nya högre ersättningsnivån gäller från den 13 april och karensdagarna slopas från den 30 mars. Regeringen har meddelat att förändringarna gäller fram till den 3 januari 2021.

Medlem i a-kassa

SULF rekommenderar att du snarast blir medlem i Akademikernas a-kassa om du inte redan är det och att du vänder dig dit om du har ytterligare frågor om din arbetslöshetsförsäkring.

SULF:s inkomstförsäkring

Som medlem omfattas du även av SULF:s inkomstförsäkring. För att få ersättning från inkomstförsäkringen ska du ha varit medlem hos oss i minst 12 månader när du blir arbetslös, ha rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan och ha haft en lön som överstiger taket som nu från 13 april alltså är 33 000 kronor per månad i 100 dagar. Från dag 101 kan du få ersättning från vår försäkring om du haft en inkomst som överstiger 20 900 kronor per månad. Vår försäkring ersätter de första 150 dagarna och ger dig totalt ca 80 procent av hela din tidigare inkomst inklusive den ersättning du får från a-kassan. De 150 dagarna börjar räknas från den första dagen i din arbetslöshetsperiod. Om din lön inte överstiger 33 000 kronor per månad men väl 20 900 kronor per månad kan du få ersättning från vår försäkring i 50 dagar. Se även nedan om vad som gäller om du också kan få ersättning från Trygghetsstiftelsen.

Läs mer om vår inkomstförsäkring. 

Tilläggsförsäkring

Här kan du teckna en tilläggsförsäkring som täcker ytterligare 150 dagar. Tilläggsförsäkringen måste tecknas senast 12 månader före den första dagen du blir arbetslös.

Vad gäller om du även kan få ekonomiskt stöd från Trygghetsstiftelsen?

Om du kan få utfyllnad av din a-kasseersättning från Trygghetsstiftelsen ska du i första hand ansöka hos dem genom vårt omställningsavtal. Detsamma gäller om du inte har arbetat inom det statliga området och omfattas av annat omställningsavtal, men då vänder du till en annan omställningsorganisation.

Om du har rätt till endast 44 ersättningsdagar hos Trygghetsstiftelsen (detta gäller dig som har varit tidsbegränsat anställd hos samma arbetsgivare i minst tre år i en följd) så ska du börja med att ansöka om ersättning hos stiftelsen. De kommer då att ersätta dig under de första 44 dagarna och därefter kan du ansöka om ersättning från vår inkomstförsäkring. Du kan då få ersättning under upp till 150 dagar ytterligare, det vill säga totalt upp till 194 dagar. Har du tecknat tilläggsförsäkringen i rätt tid kan du få ytterligare upp till 150 dagar genom den.

Fler frågor om medlemskap, avgift och förmåner hittar du här.

Hör av dig till oss om det är någon fråga du saknar eller om det är något annat du undrar över.

Råd & stöd
Hej, hur kan vi hjälpa dig?
{{ currentTitle }}

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på sulf.se godkänner du det. Läs mer om användning av kakor.