Vi har Sveriges mest välutbildade medlemmar. Bli en av oss idag. Bli medlem i SULF – förbundet för doktorander, forskare och universitetslärare.

Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, är en partipolitiskt obunden facklig organisation och ett professionsförbund för universitetslärare, forskare och doktorander.

Vi har över 20 500 medlemmar och vi är det enda förbundet som lägger all vår kraft på högskolan. Sveriges mest välutbildade medlemmar finns hos oss – bli en av oss!

Gå med i SULF idag!

Medlemsförmåner

Med ett medlemskap i SULF får du tillgång till den kunskap du behöver för att orientera dig i högskolevärldens djungel av lagar och förordningar. Du får tillgång till en av marknadens bästa inkomstförsäkringar samt rådgivning och mycket mer. Välkommen till SULF – det lönar sig att vara medlem! Bli medlem direkt här.

 • En av marknadens bästa inkomstförsäkringar ingår i ditt medlemskap. För att få ersättning måste du ha rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan. Det innebär att du behöver vara medlem i både SULF och Akademikernas erkända arbetslöshetskassa (AEA) för att kunna utnyttja försäkringen.
 • Försäkringen är särskilt anpassad till de utmaningar som SULF:s medlemmar möter i den akademiska karriären. I andra inkomstförsäkringar kan perioder av stipendier eller forskarstudier på heltid utan anställning ställa till problem, men vi räknar dem som överhoppningsbar tid, med större möjlighet för dig att få ersättning. Vi maximerar också dina möjligheter att kombinera stöd från Trygghetsstiftelsen med SULF:s inkomstförsäkring.
 • Du kan teckna en individuell tilläggsförsäkring utöver den grundförsäkring som ingår i medlemskapet. Tilläggsförsäkringen tecknas individuellt och ger ersättning i ytterligare 150 dagar. Månadspremien varierar beroende på inkomst från 33 kr/mån till 198 kr per månad.

SULF:s inkomstförsäkring

Tilläggsförsäkring

Grupp och livförsäkringar i Folksam
Som medlem i SULF får du tillgång till mycket förmånliga försäkringar för dig och hela familjen. Tillsammans med Folksam erbjuder vi en rad olika försäkringar.

Följande försäkringserbjudanden finns:

 • Livförsäkring
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Sjuk- och diagnosförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring

Som ny yrkesverksam medlem ansluts du till automatiskt till ett antal förmånliga försäkringar om du inte tackar nej. Om du väljer att behålla dem får du dem till ett förmånligt pris. Läs mer under rubriken ”För nya medlemmar” här:

Film för nya medlemmar i SULF:

Hemförsäkring i Trygg-Hansa
Medlemmar får minst 10 procents rabatt på hemförsäkringen och nykundsrabatt. Speciellt förmånlig hemförsäkring för doktorander och tillresta. Medlemsrabatten kan självklart kombineras med Trygg-Hansas samlingsrabatt. Läs mer!

 

Du kan teckna bolån och medlemslån till mycket förmånliga villkor som SULF-medlem i:

 

Som medlem i SULF får du tillgång till medlemsjouren. Du kan välja mellan att mejla eller ringa till medlemsjouren. Men innan du kontaktar oss – ta en titt i faktabanken. Här har vi samlat vår kunskap för att vägleda dig genom regelsystemen inom högskolan.

Ring
Ring 08-505 836 00 (växel) så blir du kopplad till någon av de ombudsmän som har jour. Den är öppen mellan klockan 9.00 – 11.30. Observera att medlemsjouren bara är öppen för medlemmar. Var därför beredd att uppge ditt person- eller medlemsnummer.

Mejla
Här kan du enkelt ställa frågor till SULF:s kunniga ombudsmän. Ställ en fråga genom att klicka här. Ambitionen är att du ska får svar inom 24 timmar på vardagar. Under helg och semestertider kan svarstiderna variera.

För att vi ska kunna ge dig ett så bra svar som möjligt är det viktigt att du anger följande:

 1. Medlemsnummer eller personnummer.
 2. Vad ärendet gäller
 3. Den e-postadress du vill att vi svarar till alternativt telefonnummer

Som SULF-medlem för du rabatt på ett antal tidningsprenumerationer, några knyter an till området utbildning och forskning andra är nyhetsmagasin med fördjupade analyser.

Axess

 

Fokus Nyhetsmagasinet Fokus är Sveriges enda renodlade nyhetsmagasin som varje vecka, 41 utgåvor per år, levererar nyheter, fördjupande analyser och reportage inom politik, ekonomi, kultur vetenskap,  och livsstil – från Sverige och världen. Medlem erbjuds att gratis testa 4 utgåvor (lösnummerpris 276 kronor) eller en helårsprenumeration för 1 885 kr (lösnummerpris 2 829 kronor). Väljer man en helårsprenumeration ingår även en digital Fokusprenumeration (värde 2 050 kronor) helt kostnadsfritt.

 • vid prenumeration – ange kod SULF41
 • testa 4 utgåvor gratis – ange kod SULF4

 

 

Respons – SULF-medlemmar kan teckna en årsprenumeration till det rabatterade priset 330 kr. Kampanjkoden är ”SU” och denna förs in i fältet för kampanjkod.

Många av SULF:s medlemmar arbetar i perioder utomlands och SULF har därför särskilda medlemsförmåner för dig som ska arbeta utomlands under ett eller ett par år.

Facklig service utomlands

För den SULF-medlem som arbetar utomlands under maximalt två år är det möjligt att vara gästmedlem i något av SULF:s systerförbund i Kanada, Irland, Storbritannien, Finland, Norge och Danmark. Som gästmedlem har du rätt till råd och stöd kring anställningsavtal, lön och andra fackliga frågor.

Läs mer här.

Föreningen Svenskar i Världen

Som SULF-medlem får du 20 procents rabatt på medlemskap i SVIV du betalar då 400 kronor. SVIV ger rådgivning i frågor av intresse för utlandssvenskar. Som medlem har du tillgång till pensions-, skatte- och juridiska rådgivare och du kan prenumerera på Svenskar i Världens tidning och nyhetsbrev. Via SVIV:s hemsida, tidning och Facebooksida får du information och skapar kontakter mellan utlandssvenskarna runt om i världen.

Läs mer här!

SULF arrangerar ett stort antal lokala seminarier och informationsdagar.

SULF:s förbundstidning Universitetsläraren ingår i ditt SULF-medlemskap. Papperstidningen utkommer med 8 nummer om året. Tidningens webbplats och nyhetsbrev är den bästa platsen att hålla koll på det senaste inom högskolesfären. Tidningen är ett ledande organ för den högskolepolitiska diskussionen i Sverige, och ett viktigt annonsorgan inom högskoleområdet.

Varje år sammanställer SULF lönestatistik. Statistiken samlar relevant lönestatistik för doktorander med tjänst, postdok, forskarassistenter, adjunkter, lektorer och professorer inom det statliga avtalsområdet.

Med Saco Lönesök kan du hitta medellöner och uppgifter om lönespridning för olika åldersgrupper, examensår, utbildningar, arbetsmarknadssektor med mera.

Frågor och svar om medlemskap

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om medlemskap i SULF. Kontakta gärna oss på SULF:s medlemsregister om du inte hittar det svaret du söker nedan, medlem@sulf.se.
Bli medlem direkt här.

Universitetslärare, forskare, doktorander samt jämförlig personal vid universitet, högskolor och forskningsinstitut. Om du har frågor inför ditt medlemskap är det bara att höra av dig till SULF:s medlemsregister. Bli medlem direkt här.

SULF är det enda förbundet som på heltid ägnar sig åt högskolan. Du har tillgång till hela vår kompetens om högskolans speciella förhållanden, inklusive ett medlemskap i en av våra professionsföreningar. Du bidrar till att SULF driver högskolepolitiska frågor för en bättre akademi. Vi ger trygghet, stöd och vägledning såväl genom faktabanken, medlemsjouren som stöd till din lokala Saco-S och SULF-förening. Du får möjlighet till inflytande och tillgång till medlemsförmåner. Läs mer om medlemsförmånerna. Dessutom ingår SULF:s inkomstförsäkringBli medlem direkt här.

Observera att medlemskap i AEA (Akademikernas erkända a-kassa) inte ingår. SULF rekommenderar att du kompletterar ditt SULF-medlemskap med ett medlemskap i AEA eller annan arbetslöshetskassa som är en svensk arbetslöshetskassa som står under tillsyn av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring (IAF)

Ja, en av marknadens bästa inkomstförsäkringar hos Folksam ingår i SULF-medlemskapet. Försäkringen är särskilt anpassad till de behov SULF:s medlemmar har: till exempel kan en period med post-dok-stipendium eller forskarstudier på heltid utan anställning räknas som överhoppningsbar tid.

SULF har också en individuell tilläggsförsäkring som du kan teckna,  den ger ytterligare 150 dagar.

Läs mer om inkomstförsäkringen och tilläggsförsäkringen  här.

Bli medlem direkt här.

Om du idag är medlem i ett annat förbund ska du själv söka utträde ur det gamla förbundet. Ta reda på vilket datum ditt utträde beräknas ske och ange det på din inträdesansökan till SULF. Du ansluts sedan till SULF från och med samma datum, förutsatt att din SULF-ansökan kommer in under den månad du önskar inträde.

Om du har omfattats av annat förbunds inkomstförsäkring kan denna tid tillgodoräknas i kvalificeringstiden under förutsättning att medlemskapet ligger i direkt anslutning till inträde i förbundet. Skulle du bli arbetslös innan du varit med i SULF i 12 månader krävs det ett intyg från det tidigare förbundet. Bli medlem direkt här.

 

 • Annat Saco-förbund: Om du har ditt medlemskap ett annat Sacoförbund kan du, (till en ringa merkostnad), dubbelansluta dig till SULF. Det innebär att du får medlemskap i två förbund för i princip en avgift. Det ger tillgång till bland annat två medlemstidningar, medlemsförmåner från två förbund och så vidare. Kontakta SULF:s medlemsregister för ytterligare information, e-post.
 • Vårdförbundet: Om du är medlem i Vårdförbundet och verksam som lärare inom vårdvetenskap kan du vara enkelansluten till SULF och samtidigt vara kvar som ej förhandlingsbar medlem i Vårdförbundet. Kontakta Vårdförbundet på telefon 020-35 35 00 för samtal om ditt fortsatta medlemskap och ange att du är SULF-medlem.

Nej, Akademikernas Erkända Arbetslöshetskassa, AEA, är en helt fristående organisation och medlemskap kräver en egen ansökan. SULF rekommenderar att du är medlem i AEA. Ansök om medlemskap i AEA här.

Månadsavgiften för AEA är för närvarande 110 kr. Vid frågor om arbetslöshetsförsäkringen skall du vända dig direkt till AEA på telefon 08-412 33 00.

SULF:s medlemmar tillhör Akademikernas erkända arbetslöshetskassa, AEA, eller annan arbetslöshetskassa som är en svensk arbetslöshetskassa som står under tillsyn av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring (IAF).

Om du önskar vara med i AEA skall du fylla i en särskild inträdesansökan till dem. Observera att medlemskap i AEA (Akademikernas erkända a-kassa) inte ingår. SULF rekommenderar att du kompletterar ditt SULF-medlemskap med ett medlemskap i AEA.

Du som byter från en annan a-kassa skall ta reda på vilket datum ditt utträde beräknas ske och ange det på din inträdesansökan till AEA. Du ska också begära ett så kallat övergångsbevis som möjliggör att din medlemstid i din tidigare a-kassa kan tillgodoräknas dig i AEA.

När du sedan får ditt övergångsbevis från den tidigare a-kassan skall du även skicka in det till AEA. Detta är viktigt eftersom din medlemstid i a-kassa skall vara sammanhängande om du i framtiden skulle behöva söka ersättning vid arbetslöshet.

Logga in på Mina Sidor där får du tillgång till dina medlemsuppgifter och har möjlighet att uppdatera dessa. Här kan även se dina fakturor och ditt medlemsnummer.

Vi uppdatera adresser automatiskt via SPAR. Om du vill ha posten till en annan adress än den du är folkbokförd på så ange Ja i fältet ”annan adress än mantalsskrivningsadress”.

Övriga medlemsuppgifter är det du själv som ansvarar för att dessa är korrekta, SULF:s stadgar finner du här!

 

Logga in på Mina Sidor . När du loggat in klicka på ”Kontakta oss” längst upp till höger på dina SULF sidor.

Du är välkommen att stanna kvar som medlem i förbundet även efter pensioneringen till reducerad avgift, 600 kr/år. Du kan då fortsätta påverka högskolan i rätt riktning. Medlemskapet gör också att du kan fortsätta att följa utvecklingen inom högskolan i  förbundstidningen Universitetsläraren, nyhetsbrev och du har även kvar rabatterade försäkringar och andra medlemsförmåner.

Logga in på Mina Sidor  och uppdatera dina uppgifter. Observera att vi behöver ta emot din uppdatering och administrera ditt medlemskap därför kan du inte se ändringen direkt på dins SULF sidor.

Logga in på Mina Sidor När du loggat in klicka på ”Kontakta oss” längst upp till höger på dina SULF-sidor.

Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, respekterar din integritet och din rätt att ha kontroll över dina personuppgifter. I vår personuppgiftspolicy beskrivs i vilket syfte och för vilka ändamål vi samlar in uppgifter, rättslig grund för vår behandling, på vilket sätt du kan ha kontroll över dina egna uppgifter samt hur du kan kontakta oss om du har frågor eller funderingar kring vår hantering av dina personuppgifter. Denna personuppgiftspolicy gäller till exempel när du använder vår webbplats eller söker medlemskap i förbundet. SULF är personuppgiftsansvarig i enlighet med dessa villkor och ansvarar för att behandling sker enligt gällande lagstiftning. Det är viktigt att du läser och förstår vår personuppgiftspolicy innan du till exempel söker medlemskap i SULF.

All behandling av personuppgifter inom SULF sker i enlighet med tillämplig personuppgiftslagstiftning. Inom EU/EES gäller från och med den 25 maj 2018 dataskyddsförordningen (GDPR).

Mer information

Här hittar du vår personuppgiftspolicy och kan läsa mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Medlemsavgift – vad kostar det?

SULF:s medlemsavgift är 240 kr per månad, inklusive inkomstförsäkring. Avgiften betalar du enklast med e-faktura eller autogiro. A-kasseavgift ingår inte. För att få ersättning måste du ha rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan. Det innebär att du behöver vara medlem i både SULF och i AEA i minst 12 månader för att kunna utnyttja försäkringen. SULF rekommenderar sina medlemmar medlemskap i Akademikernas a-kassa, AEA.

Medlemsavgift

Medlemstyp Medlemsavgift 
kr/mån
Ordinarie medlem 240 kr
Doktorandanställd 125 kr
Pensionär 600 kr/år
Dubbelanslutna medlemmar
SULF har dubbelanslutningsavtal
med 18 andra Sacoförbund.
Medlemmar betalar då avgifter enligt
den överenskommelse som finns mellan
SULF och det förbund som avses.
Kontakta medlemsregistret för
mer information.

Läs mer under ”Vem kan få reducerad medlemsavgift”

Betalning

SULF är en miljömedveten organisation – Sveriges universitetslärare och forskare värnar miljön! Om medlemsavgiften skulle betalas elektroniskt av alla SULF-medlemmar, skulle det göra skillnad för miljön och dessutom stämma väl in i förbundets miljöpolicy. Lägg därtill att betalsättet skulle göra det enklare för både dig och förbundet, det avgör saken – välj ett elektroniskt betalsätt:

Det finns tre sätt att betala din medlemsavgift: autogiro (månadsvis) eller e-faktura (årsvis) eller en avi som skickas hem till dig.

Om du tidigare betalat din medlemsavgift via autogiro och byter betalsätt bör du meddela oss detta via mejl.

Autogiro innebär att du som är medlem ger SULF fullmakt att dra medlemsavgiften direkt från ditt bankkonto. Det är ett enkelt sätt att sköta betalningen och du slipper bevaka förfallodagar eller betala långt i förväg för att vara säker på att betalningen kommer in i tid. Autogiro kan göras från de flesta typer av konton och allt du behöver göra är att logga in på din internetbank för att anmäla autogiro. Medgivandet ger SULF rätt att en gång per månad dra medlemsavgiften från det konto du anger.

E-faktura: Om du är kund i en bank som kan ta emot e-fakturor samt har betaltjänst via din internetbank kan du betala medlemsavgiften genom en e-faktura. Det är ett enkelt och smidigt sätt att betala och innebär att du får fakturan skickad till din internetbank i stället för att skickas med vanlig post. Den elektroniska fakturan innehåller samma uppgifter som en pappersfaktura gör. De flesta större banker i Sverige är anslutna. För att skaffa e-faktura loggar du in på din internetbank och fyller i anmälan.

Avi årsvis skickas per post.

Vid pensionärsmedlemskap där medlemmen valt betalning med inbetalningskort per post eller e-faktura gäller helårsbetalning.

Betalningar från utlandet:
Vi har IBAN-nummer: SE15 8000 0890 1191 4326 5990
Bankens BIC: SWEDSESS
Valuta: SEK

Vår bank är Swedbank. Ange ditt personnummer och fakturanummer som betalningsreferens. Eventuella bank-/transaktionsavgifter betalas av betalaren.

Från juli 2018 är fackavgiften avdragsgill. Avdraget sker i form av en skattereduktion på 25 procent och beräknas på den årliga medlemsavgiften, förutsatt att avgiften är minst 400 kronor per år. Som medlem behöver du inte göra något särskilt utan avdraget sker automatiskt genom att SULF skickar in kontrolluppgifter till Skatteverket. Pengarna får du tillbaka med skatteåterbäringen året därpå.

I medlemsavgiften på 240 kronor ingår en rad förmåner, bland annat SULF:s inkomstförsäkring. A-kasseavgift tillkommer, medlemskap tecknas separat hos AEA.

SULF:s medlemsavgift är 240 kr per månad, inklusive inkomstförsäkring. Här kan du se hur medlemsavgiften används. Övergripande kostnader som lokaler, personal och It är fördelade mellan de olika kategorierna.
medlemsavgift16

Den akademiska karriären medför väldigt varierande villkor. Därför har SULF valt att ge dig som är exempelvis doktorand, stipendiat eller arbetar utomlands reducerad medlemsavgift.

Du kan också få reducerad medlemsavgift om du är enkelansluten medlem som blir arbetslös och varit medlem för kort tid för att kvalificera dig för ersättning från a-kassa/inkomstförsäkring.

Tidsbegränsad reducerad avgift för medlemmar som

 • är stipendiater (doktorander eller postdoktorer)
 • arbetar utomlands utan anställning i Sverige (utom de som har tillgång till gästmedlemskap, det vill säga de som är verksamma i Kanada, Irland, Storbritannien, Danmark, Norge eller Finland i maximalt 2 år, de betalar ordinarie avgift).
 • arbetslösa på heltid som inte uppfyllt kvalifikationstiden för ersättning från A-kassan

Kontakta medlemsregistret för mer information.

Du måste ansöka om att få reducerad medlemsavgift. Reduktionen gäller under en begränsad tid, med undantag för pensionärsavgift.

Ange vilken reduktion du anser dig har rätt till genom att skicka ett mejl till medlem@sulf.se. Ange då medlemsnummer/personnummer och vilken typ av reduktion det avser.

Reduktion av medlemsavgiften ges inte retroaktivt. Observera också att du måste anmäla till oss om dina förhållanden ändras och du inte längre har rätt till reducerad avgift. Kontakta gärna medlemsregistret om du har frågor om din medlemsavgift, e-post eller telefon 08-505 836 00. Telefontider för medlemsregistret är vardagar 9.00-11.30.

Hittade du det du sökte?

Sulf.se sparar data i cookies för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du det.