info

Medlemsrådgivningens telefontider vecka 11 och 12: måndag 9.00-11.30, onsdag 12.30-15.00 och fredag 9.00-11.30. Snabbaste sättet att kontakta oss är via mejl, radgivning@sulf.se.

SULF.se / Medlemskap /Medlemsförmåner

Medlemsförmåner

Med ett medlemskap i SULF får du tillgång till den kunskap du behöver för att orientera dig i högskolevärldens djungel av lagar och förordningar. Du får tillgång till en av marknadens bästa inkomstförsäkringar, rådgivning, förhandlingshjälp, bra medlemsförsäkringar och mycket mer. Välkommen till SULF – det lönar sig att vara medlem! Bli medlem direkt här.

 • En av marknadens bästa inkomstförsäkringar ingår i ditt medlemskap. För att få ersättning måste du ha rätt till inkomstrelaterad ersättning från en svensk a-kassa. Det innebär att du behöver vara medlem i både SULF och Akademikernas a-kassa för att kunna utnyttja försäkringen.
 • Försäkringen är särskilt anpassad till de utmaningar som SULF:s medlemmar möter i den akademiska karriären. I andra inkomstförsäkringar kan perioder av stipendier eller forskarstudier på heltid utan anställning ställa till problem, men vi räknar dem som överhoppningsbar tid, med större möjlighet för dig att få ersättning. Vi maximerar också dina möjligheter att kombinera stöd från Trygghetsstiftelsen med SULF:s inkomstförsäkring.
 • Du kan teckna en individuell tilläggsförsäkring utöver den grundförsäkring som ingår i medlemskapet. Tilläggsförsäkringen tecknas individuellt och ger ersättning i ytterligare 150 dagar. Månadspremien varierar beroende på inkomst från 33 kr/mån till 198 kr per månad.

SULF:s inkomstförsäkring

Tilläggsförsäkring – kontakta Folksam för mer information

Som medlem i SULF får du tillgång till mycket förmånliga försäkringar för dig och hela familjen.

Folksam

Folksam – Sjukförsäkring

Den 1 januari 2023 ingår en sjukförsäkring från Folksam i ditt medlemskap i SULF. Försäkringen, som omfattar yrkesverksamma medlemmar, kostar inget extra och du behöver inte göra något för att försäkringen ska gälla för dig. Sjukförsäkringen innebär ökad ekonomisk trygghet vid arbetsoförmåga eftersom den ger dig kompensation för förlorad inkomst vid längre sjukskrivning. Ett komplement till Försäkringskassans ersättning.

Läs mer om försäkringen här.

Folksam – Juristförsäkring

Livet innehåller mer juridiska frågor än du kanske tror. Sambo, äktenskap, barn, skilsmässa och testamente. Vad är det som gäller egentligen?

Med Folksams Juristförsäkring får du tillgång till erfarna jurister från Familjens Jurist. Du får 15 timmars juridisk rådgivning per år och du kan få hjälp med att skriva juridiskt giltiga dokument. Känn dig trygg med att du har gjort rätt när det är som viktigast.

Försäkringen innehåller fyra delar:

 • familjejuridisk rådgivning,
 • rättsskydd,
 • må-bra-rådgivning
 • och hjälp vid ID-stöld.

Frågor och svar om Juristförsäkringen.

Som medlem i SULF tecknar du försäkringen för endast 45 kronor i månaden. Läs mer på Folksams webbplats och teckna försäkringen här.

Folksam – Grupp och livförsäkringar

Följande försäkringserbjudanden finns:

 • Livförsäkring
 • Sjukkapitalförsäkring
 • Sjuk- och diagnosförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Sjukvårdsförsäkring

Som ny yrkesverksam medlem ansluts du automatiskt till ett antal försäkringar. Du får dessa gratis under tre månader. Om du inte tackar nej till dessa inom tre månader får du behålla dem till ett förmånligt pris. Läs mer på Folksams webbplats under rubriken ”För nya medlemmar”.

Folksam – en timmes försäkringsrådgivning

Folksam erbjuder alla medlemmar en timmes kostnadsfri rådgivning där de hjälper dig att se över ditt försäkringsskydd. Erbjudandet gäller oavsett om du har försäkring i Folksam eller inte. Tillsammans ser ni över ditt försäkringsskydd, så att det passar din nuvarande situation. Här hittar du mer information om erbjudandet samt hur du gör för att boka.


Trygg Hansa

Det finns försäkringar för hem, fritidshus, bil och båt.

En specialförsäkring för gästforskare

Gästdoktorander och tillresta postdoktorander erbjuds samma omfattning och villkor i sin hemförsäkring. För dig med ett mindre boende och inte så många ägodelar finns möjligheten att välja en specialanpassad försäkring med ett lägre försäkringsbelopp på 200 000 kronor för lösöret, i stället för 1,5 miljoner kronor som är Trygg-Hansas standardvillkor.

Dina förmåner

 • Alltid minst 10 procent rabatt på din hemförsäkring
 • Förstaårsrabatt om 10 procent på din bilförsäkring och 20 procent på din hemförsäkring. Dessutom kan du få Trygg Hansas samlingsrabatt.
 • Vid ofrivillig arbetslöshet slipper du betala premien för din hemförsäkring och bilförsäkring i upp till ett år ( 6 månaders karens).

Läs mer på Trygg Hansas webbplats.

Du kan teckna bolån och medlemslån till mycket förmånliga villkor som SULF-medlem i:

Som medlem har du möjlighet att få råd och stöd i frågor som rör jobbet. Det kan handla om att du blivit felaktigt uppsagd, skadat dig eller inte fått ut din lön.

Under menyn Jobb, lön och villkor har vi samlat information om vad som gäller inom högskolesektorn. Här kan du till exempel läsa mer om lön och lönesättande samtal, arbetslöshet och tips inför din akademiska karriär.

Lokalt stöd

Om du har frågor om lön och löneläge, arbetstider, anställningsvillkor, arbetsmiljö eller behöver förhandlingshjälp ska du kontakta din lokala Saco-S förening. De lokalt förtroendevalda besitter en oöverträffad kunskap om den lokala verksamheten och tänkbara lösningar. De har också stor kunskap om relevanta lagar, regler och avtal. Här hittar du kontaktuppgifter till lokala företrädare på ditt lärosäte.

Centralt stöd

Vår medlemsrådgivning svarar på allmänna och principiella arbetsrättsliga frågor. Ibland går det inte att lösa problemen lokalt. Då kan våra centrala experter bistå de lokala företrädarna. Det handlar till exempel om att ha kvalificerat juridiskt stöd vid sin sida.

I undantagsfall händer det att vi trots det utökade stödet inte hittar någon lösning. I dessa fall är det möjligt för dig som medlem att få rättshjälp.

SULF:s medlemsrådgivning
Ring 08-505 836 00, menyval 1 eller mejla radgivning@sulf.se.

SULF:s medlemsregister
Medlemsregistret hjälper bland annat till med medlemsregisterfrågor som till exempel adressändringar och om du bytt jobb, medlemsavgifter och in- och utträden. Ring 08-505 836 00, menyval 2 eller mejla medlem@sulf.se.

Telefontiden är vardagar 9.00 -11.30. När det gäller mejl är ambitionen att du ska får svar inom 24 timmar på vardagar. I samband med större helger och semestertider kan svarstiderna variera.

Ange följande när du mejlar så att vi kan ge dig så bra svar som möjligt:

 1. Medlemsnummer eller personnummer.
 2. Vad ärendet gäller.
 3. Den e-postadress du vill att vi svarar till alternativt telefonnummer.

Prenumerera på Chefstidningen för halva priset, 39 kronor i månaden. Chefstidningen skriver om ledarskap, organisation och hr för akademiker. Tidningen bevakar forskning, möter spännande chefer, ger inspiration och vägledning. I prenumerationen får du Chefstidningen hem i brevlådan åtta gånger om året, tillgång till låsta artiklar på webben, tillgång till e-tidningen i appen ”Chefstidningen”, e-tidningsarkiv med tidigare nummer samt ett nyhetsbrev om ledarskap, hr och organisation en gång i veckan. Läs mer och teckna din prenumeration på Chefstidningens webbplats.

Gratis nyhetsbrev! Du kan kostnadsfritt teckna en prenumeration på Chefstidningens nyhetsbrev. Det enda du behöver göra är att anmäla dig här så får du Chefstidningens nyhetsbrev en gång/vecka.

 

Nyhetsmagasinet Fokus ger dig nyheter, fördjupande analyser och reportage inom politik, ekonomi, kultur vetenskap, och livsstil. Som SULF-medlem får du fyra nummer gratis eller en helårsprenumeration för 2105 kronor (ordinarie pris 3105 kronor). Väljer du helårsprenumerationen får du också helt kostnadsfritt en digital Fokusprenumeration (värde 1788 kronor).

Beställ din gratisprenumeration här (fyra nummer)
Beställ din helårsprenumeration här (45 nummer)

Många av SULF:s medlemmar arbetar i perioder utomlands och SULF har därför särskilda medlemsförmåner för dig som ska arbeta utomlands under ett eller ett par år.

Facklig service utomlands

För den SULF-medlem som arbetar utomlands under maximalt två år är det möjligt att vara gästmedlem i något av SULF:s systerförbund i Kanada, Irland, Storbritannien, Finland, Norge och Danmark. Som gästmedlem har du rätt till råd och stöd kring anställningsavtal, lön och andra fackliga frågor.

Läs mer här.

Föreningen Svenskar i Världen
SULF är silverpartner till SVIV. Det innebär att som medlem i SULF får du 20 procents rabatt på medlemskap i SVIV. Du betalar då endast 400 kronor. SVIV ger rådgivning i frågor av intresse för utlandssvenskar. Som medlem har du tillgång till pensions-, skatte- och juridiska rådgivare och du kan prenumerera på Svenskar i Världens tidning och nyhetsbrev. Via SVIV:s hemsida, tidning och Facebooksida får du information och skapar kontakter mellan utlandssvenskarna runt om i världen.

Läs mer här!

SULF arrangerar ett stort antal lokala seminarier och informationsdagar.

SULF:s förbundstidning Universitetsläraren ingår i ditt SULF-medlemskap. Papperstidningen utkommer med 8 nummer om året. Tidningens webbplats och nyhetsbrev är den bästa platsen att hålla koll på det senaste inom högskolesfären. Tidningen är ett ledande organ för den högskolepolitiska diskussionen i Sverige, och ett viktigt annonsorgan inom högskoleområdet.

Varje år sammanställer SULF lönestatistik. Statistiken samlar relevant lönestatistik för doktorander med tjänst, postdok, forskarassistenter, adjunkter, lektorer och professorer inom det statliga avtalsområdet.

Med Saco Lönesök kan du hitta medellöner och uppgifter om lönespridning för olika åldersgrupper, examensår, utbildningar, arbetsmarknadssektor med mera.

För att komma åt statistiken loggar du in på Mina sidor med hjälp av BankID.

Du som är medlem i SULF 10 procents rabatt på tågresor med SJ.

Du behöver boka din resa i bokningsportalen som du hittar när du loggar in på Mina sidor under fliken Bara för dig som medlem.

De röda priserna som visas är de med rabatten avdragen.

Detta gäller:
Erbjudandet gäller för samtliga tågresor med SJ med flexibiliteten Kan återbetalas och Kan inte ombokas/återbetalas. Erbjudandet gäller endast för privat bruk.

Rabatt lämnas inte på:

 • familje-/barn- och grupperbjudanden eller på SJs lägsta pris
 • sträckor som är belagda med speciell banavgift t ex Arlandabanan
 • andra tågoperatörer
 • periodkort/ årskort eller liknande kort
 • i kombination med andra erbjudanden
 • vid resa med nattåg tillsammans med djur
 • resa på en del av Resplussträcka som trafikeras av annan (t ex länstrafiksträcka)
 • moms och bokningsavgift
 • biljett som kan ombokas
Råd & stöd
Hej, hur kan vi hjälpa dig?