Sök efter:

Medlemskapet

Vi har Sveriges mest välutbildade medlemmar. Bli medlem i SULF du med – förbundet för doktorander, forskare och universitetslärare.

Frågor och svar om medlemskap

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om medlemskap i SULF. Kontakta gärna vårt medlemsregister om du inte hittar svar på din fråga nedan, medlem@sulf.se.

Universitetslärare, forskare, doktorander samt jämförlig personal vid universitet, högskolor och forskningsinstitut. Om du har frågor inför ditt medlemskap är det bara att höra av dig till SULF:s medlemsregister. Bli medlem direkt här.

SULF är det enda förbundet som på heltid ägnar sig åt högskolan. Du har tillgång till hela vår kompetens om högskolans speciella förhållanden, inklusive ett medlemskap i en av våra professionsföreningar. Du bidrar till att SULF driver högskolepolitiska frågor för en bättre akademi. Vi ger trygghet, stöd och vägledning genom information här på vår webbplats, medlemsrådgivning och stöd till din lokala Saco-S och SULF-förening. Du får möjlighet till inflytande och tillgång till medlemsförmåner. Läs mer om medlemsförmånerna. Dessutom ingår SULF:s inkomstförsäkringBli medlem direkt här.

Observera att medlemskap i Akademikernas a-kassa inte ingår. SULF rekommenderar att du kompletterar ditt SULF-medlemskap med ett medlemskap i Akademikernas  a-kassa eller annan arbetslöshetskassa som är en svensk arbetslöshetskassa som står under tillsyn av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring (IAF)

Om du idag är medlem i ett annat förbund ska du själv söka utträde ur det gamla förbundet. Ta reda på vilket datum ditt utträde beräknas ske och ange det på din inträdesansökan till SULF. Du ansluts sedan till SULF från och med samma datum, förutsatt att din SULF-ansökan kommer in under den månad du önskar inträde.

Om du har omfattats av annat förbunds inkomstförsäkring kan denna tid tillgodoräknas i kvalificeringstiden under förutsättning att medlemskapet ligger i direkt anslutning till inträde i förbundet. Skulle du bli arbetslös innan du varit med i SULF i 12 månader krävs det ett intyg från det tidigare förbundet. Bli medlem direkt här.

Annat Saco-förbund

Om du har ditt medlemskap ett annat Sacoförbund kan du, (till en ringa merkostnad), dubbelansluta dig till SULF. Det innebär att du får medlemskap i två förbund för i princip en avgift. Det ger tillgång till bland annat två medlemstidningar, medlemsförmåner från två förbund och så vidare. Kontakta SULF:s medlemsregister för ytterligare information.

Här hittar du dubbelanslutningsavgifterna (pdf).

Nej, Akademikernas a-kassa är en helt fristående organisation och medlemskap kräver en egen ansökan. SULF rekommenderar att du är medlem i Akademikernas a-kassa. Ansök om medlemskap i Akademikernas a-kassa.

Månadsavgiften för Akademikernas a-kassa är för närvarande 130 kronor. Vid frågor om arbetslöshetsförsäkringen skall du vända dig direkt till Akademikernas a-kassa på telefon 08-412 33 00.

SULF rekommenderar att du kompletterar ditt SULF-medlemskap med ett medlemskap i Akademikernas a-kassa. Observera att medlemskap i Akademikernas a-kassa inte ingår i medlemsavgiften till SULF och att man måste ha varit med i såväl SULF som i arbetslöshetskassan i minst ett år för att kunna få ersättning från SULF:s inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet.

Om du nu är medlem i en annan a-kassa och vill byta till Akademikernas a-kassa fyller du i inträdesansökan för byte och signerar med BankID. Du kan ange vilket konto du vill att de ska dra avgiften från direkt.

Om du redan är med i en annan a-kassa så fortsätter du att betala medlemsavgiften till din nuvarande a-kassa. När du får ett beslut från Akademikernas a-kassa om att bytet är klart börjar du betala avgiften till dem istället.

Logga in på Mina Sidor där får du tillgång till dina medlemsuppgifter och har möjlighet att uppdatera dessa. Här kan även se dina fakturor och ditt medlemsnummer.

Vi uppdatera adresser automatiskt via SPAR. Om du vill ha posten till en annan adress än den du är folkbokförd på så ange Ja i fältet “annan adress än mantalsskrivningsadress”.

Övriga medlemsuppgifter är det du själv som ansvarar för att dessa är korrekta, SULF:s stadgar finner du här!

 

Hör av dig till medlem@sulf.se så hjälper vi dig. Så snart du får ett samordningsnummer eller personnummer är det viktigt att du informerar oss om det.

Logga in på Mina Sidor . När du loggat in klicka på ”Kontakta oss” längst upp till höger på dina SULF sidor.

Många av SULF:s medlemmar arbetar i perioder utomlands och SULF har därför särskilda medlemsförmåner för dig som ska arbeta utomlands under ett eller ett par år.

Facklig service utomlands

För den SULF-medlem som arbetar utomlands under maximalt två år är det möjligt att vara gästmedlem i något av SULF:s systerförbund i Kanada, Irland, Storbritannien, Finland, Norge och Danmark. Som gästmedlem har du rätt till råd och stöd kring anställningsavtal, lön och andra fackliga frågor.

Läs mer här.

Föreningen Svenskar i Världen
SULF är silverpartner till SVIV. Det innebär att som medlem i SULF får du 20 procents rabatt på medlemskap i SVIV. Du betalar då endast 400 kronor. SVIV ger rådgivning i frågor av intresse för utlandssvenskar. Som medlem har du tillgång till pensions-, skatte- och juridiska rådgivare och du kan prenumerera på Svenskar i Världens tidning och nyhetsbrev. Via SVIV:s hemsida, tidning och Facebooksida får du information och skapar kontakter mellan utlandssvenskarna runt om i världen.

Läs mer här!

Utträde begär du genom att logga in på Mina sidor.  För att logga in krävs Bank ID*.

  • Logga in på Mina Sidor och klicka på Ändra mina uppgifter
  • I rutan Medlemsinformation klickar du på knappen Utträde nere till höger.

  • Välj utträdesdatum**.
  • Välj utträdesorsak.
  • Saknas eller stämmer inte din e-post måste den uppdateras under Mina personuppgifter.
  • Klicka på Spara.

*Hur du beställer ett Bank ID skiljer sig åt mellan olika banker. Oftast går det att beställa direkt på bankens internetbank, kontakta din bank om det inte går. Mer information om Bank ID hittar du här. För dig som saknar Bank ID går det bra att mejla medlem@sulf.se du behöver då ange den e-post  eller det telefonnummer vi har i vårt register och ditt medlemsnummer. Medlemsnumret hittar du på baksidan av tidningen Universitetsläraren.

**Medlemskapet upphör tidigast sista dagen i den månad SULF tagit emot din begäran. Medlemsavgiften debiteras som vanligt fram till det datum utträdet träder i kraft. Därefter avslutar SULF fakturering eller autogirouppdrag. Betalar du via autogiro så dras avgiften i efterskott.

Det går även bra att mejla oss, vänligen uppge orsak till ditt utträde, medlem@sulf.se

Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, respekterar din integritet och din rätt att ha kontroll över dina personuppgifter. I vår personuppgiftspolicy beskrivs i vilket syfte och för vilka ändamål vi samlar in uppgifter, rättslig grund för vår behandling, på vilket sätt du kan ha kontroll över dina egna uppgifter samt hur du kan kontakta oss om du har frågor eller funderingar kring vår hantering av dina personuppgifter. Denna personuppgiftspolicy gäller till exempel när du använder vår webbplats eller söker medlemskap i förbundet. SULF är personuppgiftsansvarig i enlighet med dessa villkor och ansvarar för att behandling sker enligt gällande lagstiftning. Det är viktigt att du läser och förstår vår personuppgiftspolicy innan du till exempel söker medlemskap i SULF.

All behandling av personuppgifter inom SULF sker i enlighet med tillämplig personuppgiftslagstiftning. Inom EU/EES gäller från och med den 25 maj 2018 dataskyddsförordningen (GDPR).

Mer information

Här hittar du vår personuppgiftspolicy och kan läsa mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Frågor och svar om försäkringar

Inkomstförsäkring

SULF:s inkomstförsäkring ingår i din medlemsavgift. Läs mer om inkomstförsäkringen här.

Du kan även teckna en individuell tilläggsförsäkring utöver den grundförsäkring som ingår i medlemskapet. Tilläggsförsäkringen tecknas individuellt och ger ersättning i ytterligare 150 dagar. Månadspremien varierar beroende på inkomst från 33 kr/mån till 198 kr/mån. Försäkringen ska tecknas minst ett år innan du blir arbetslös. Läs mer om tilläggsförsäkringen på Folksams webbplats.

Sjukförsäkring

En sjukförsäkring från Folksam ingår i ditt medlemskap i. Försäkringen, som omfattar yrkesverksamma medlemmar, kostar inget extra och du behöver inte göra något för att försäkringen ska gälla för dig. Läs mer om sjukförsäkringen här.

Följande försäkringserbjudanden finns för dig som är medlem:

Folksam

Du kan också ringa Folksam för att få reda på mer: 0771-950 950 (vardagar 07.30–21.00, helg 09.00–19.00)

Trygg Hansa:

  • Hem- och sakförsäkring
  • Bilförsäkring
  • Båtförsäkring

På Trygg Hansas webbplats kan du läsa mer om innehållet i försäkringarna samt villkor.

Ja, en av marknadens bästa inkomstförsäkringar hos Folksam ingår i SULF-medlemskapet. Försäkringen är särskilt anpassad till de behov SULF:s medlemmar har: till exempel kan en period med post-dok-stipendium eller forskarstudier på heltid utan anställning räknas som överhoppningsbar tid.

SULF har också en individuell tilläggsförsäkring som du kan teckna,  den ger ytterligare 150 dagar.

För att få ersättning måste du ha rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan. Det innebär att du behöver vara medlem i både SULF och Akademikernas  a-kassa (eller annan svensk arbetslöshetskassa) för att kunna utnyttja försäkringen.

Läs mer om inkomstförsäkringen och tilläggsförsäkringen.

Bli medlem direkt här.

Bli medlem i Akademikernas a-kassa.

Du ansluts automatiskt för att SULF ska kunna erbjuda låga premier och bra villkor. Det kallas för gruppförsäkring. Att SULF valt att försäkra alla nya medlemmar automatiskt innebär att Folksam inte kräver hälsoprövning.

Du ansluts automatiskt för att SULF ska kunna erbjuda låga premier och bra villkor. Det kallas för gruppförsäkring. Att SULF valt att försäkra alla nya medlemmar automatiskt innebär att Folksam inte kräver hälsoprövning.

Läs mer på Folksams webbplats under rubriken ”För nya medlemmar”.

Slutåldern för Livförsäkring, Sjukkapital, Sjuk- och diagnosförsäkring, Olycksfallsförsäkring och Sjukvårdsförsäkring är 65 år, men om du inte går i pension utan är fortsatt yrkesverksam kan du anmäla det till Folksam och behålla försäkringen till som längst 69 års ålder.

Efter det kan du teckna seniorförsäkringar.

Läs mer på Folksams webbplats.

Frågor och svar om avgifts- och fakturafrågor

Vi rekommenderar att betala din medlemsavgift med autogiro eller e-faktura, dels för miljöns skull, dels för att undvika de 19 kronor som tillkommer för en postfaktura.

Om du inte gör något av nedanstående val skickas månadsfaktura per post.

Betala med autogiro

Om du vill betala din medlemsavgift med autogiro månadsvis anmäler du det direkt i din internetbank. Välj SULF som betalningsmottagare för autogiro. Om din bank efterfrågar betalarnummer eller liknande, ange ditt 10-siffriga personnummer utan bindestreck.  SULF drar medlemsavgiften sista bankdagen för innevarande månad

Betala med e-faktura

Om du vill betala med e-faktura anmäler du det i din internetbank. Du får då en elektronisk faktura till din internetbank varje månad.

Betala med e-post faktura

Mejla medlem@sulf.se meddela även om du önskar få fakturan per månad eller per helår.

Doktorander har reducerad medlemsavgift till och med angiven disputationsmånad.

Om den informationen saknas i vårt system så höjs avgiften automatiskt var tolfte månad.

Om du har betalat för mycket så kommer vi att dra av det överskridande beloppet på nästkommande faktura.

Har du blivit medlem från den 1: a i månaden men din ansökan inkom efter att vi fakturerat för den månaden så kommer du att faktureras för två månader följande månad.

Du hittar uppgifter om din faktura på Mina sidor. Du loggar in med mobilt BankID så hittar du dina betalningsuppgifter.

Nej, arbetssökande medlemmar betalar samma avgift som tidigare med undantag för arbetssökande på heltid som inte uppfyllt kvalifikations­tiden för ersättning från a-kassan.

Nej, du fortsätter att betala den avgift du har.

SULF företräder dig som medlem även när du är föräldraledig.

Nej, du har fortfarande rätt att ta del av de medlemsförmåner och försäkringar du har genom SULF.

Om du nyligen har ansökt om autogiro kan det vara så att din faktura skapades innan ditt autogiro blev godkänt. Därför har du fått en pappersfaktura.

Det kan även vara så att du har en gammal obetald avgift. Autogirot drar bara avgiften för innevarande månad, därför kommer det en pappersfaktura för den obetalda avgiften.

Frågor och svar om pension och medlemskap

Du är välkommen att stanna kvar som medlem i förbundet även efter pensioneringen till reducerad avgift, 660 kr/år. Du kan då fortsätta påverka högskolan i rätt riktning. Medlemskapet gör också att du kan fortsätta att följa utvecklingen inom högskolan i  förbundstidningen Universitetsläraren, nyhetsbrev och du har även kvar rabatterade försäkringar och andra medlemsförmåner.

Logga in på Mina Sidor  och uppdatera dina uppgifter. Observera att vi behöver ta emot din uppdatering och administrera ditt medlemskap därför kommer du inte att se ändringen direkt.

Du kan välja att tillfälligt bli yrkesverksam medlem igen för att få tillgång till vår individuella rådgivning.

Nej, ditt medlemskap fortsätter som ordinarie medlem till dess att du meddelar oss.

Slutåldern för Livförsäkring, Sjukkapital, Sjuk- och diagnosförsäkring, Olycksfallsförsäkring och Sjukvårdsförsäkring är 65 år, men om du inte går i pension utan är fortsatt yrkesverksam kan du anmäla det till Folksam och behålla försäkringen till som längst 69 års ålder.

Efter det kan du teckna seniorförsäkringar.

Läs mer på Folksams webbplats.

Medlemskapet upphör automatiskt när vi får information från folkbokföringen. Det sker en gång per månad så du behöver inte meddela SULF om dödsfall.