info

SULF:s kansli på Ferkens gränd är stängt för spontanbesök. Service via telefon och mejl ges som vanligt.

Vi har Sveriges mest välutbildade medlemmar. Bli medlem i SULF du med – förbundet för doktorander, forskare och universitetslärare.

Frågor och svar om medlemskap

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om medlemskap i SULF. Kontakta gärna vårt medlemsregister om du inte hittar svar på din fråga nedan, medlem@sulf.se.

Universitetslärare, forskare, doktorander samt jämförlig personal vid universitet, högskolor och forskningsinstitut. Om du har frågor inför ditt medlemskap är det bara att höra av dig till SULF:s medlemsregister. Bli medlem direkt här.

SULF är det enda förbundet som på heltid ägnar sig åt högskolan. Du har tillgång till hela vår kompetens om högskolans speciella förhållanden, inklusive ett medlemskap i en av våra professionsföreningar. Du bidrar till att SULF driver högskolepolitiska frågor för en bättre akademi. Vi ger trygghet, stöd och vägledning genom information här på vår webbplats, medlemsrådgivning och stöd till din lokala Saco-S och SULF-förening. Du får möjlighet till inflytande och tillgång till medlemsförmåner. Läs mer om medlemsförmånerna. Dessutom ingår SULF:s inkomstförsäkringBli medlem direkt här.

Observera att medlemskap i Akademikernas a-kassa inte ingår. SULF rekommenderar att du kompletterar ditt SULF-medlemskap med ett medlemskap i Akademikernas  a-kassa eller annan arbetslöshetskassa som är en svensk arbetslöshetskassa som står under tillsyn av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring (IAF)

Ja, en av marknadens bästa inkomstförsäkringar hos Folksam ingår i SULF-medlemskapet. Försäkringen är särskilt anpassad till de behov SULF:s medlemmar har: till exempel kan en period med post-dok-stipendium eller forskarstudier på heltid utan anställning räknas som överhoppningsbar tid.

SULF har också en individuell tilläggsförsäkring som du kan teckna,  den ger ytterligare 150 dagar.

För att få ersättning måste du ha rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan. Det innebär att du behöver vara medlem i både SULF och Akademikernas  a-kassa (eller annan svensk arbetslöshetskassa) för att kunna utnyttja försäkringen.

Läs mer om inkomstförsäkringen och tilläggsförsäkringen.

Bli medlem direkt här.

Bli medlem i Akademikernas a-kassa.

Tillfälliga a-kasseregler under 2020

I och med coronaviruset så har det införts tillfälliga a-kasseregler. Här hittar du vad som gäller samt hur de påverkar SULF:s inkomstförsäkring.

Om du idag är medlem i ett annat förbund ska du själv söka utträde ur det gamla förbundet. Ta reda på vilket datum ditt utträde beräknas ske och ange det på din inträdesansökan till SULF. Du ansluts sedan till SULF från och med samma datum, förutsatt att din SULF-ansökan kommer in under den månad du önskar inträde.

Om du har omfattats av annat förbunds inkomstförsäkring kan denna tid tillgodoräknas i kvalificeringstiden under förutsättning att medlemskapet ligger i direkt anslutning till inträde i förbundet. Skulle du bli arbetslös innan du varit med i SULF i 12 månader krävs det ett intyg från det tidigare förbundet. Bli medlem direkt här.

Annat Saco-förbund

Om du har ditt medlemskap ett annat Sacoförbund kan du, (till en ringa merkostnad), dubbelansluta dig till SULF. Det innebär att du får medlemskap i två förbund för i princip en avgift. Det ger tillgång till bland annat två medlemstidningar, medlemsförmåner från två förbund och så vidare. Kontakta SULF:s medlemsregister för ytterligare information.

Nej, Akademikernas a-kassa är en helt fristående organisation och medlemskap kräver en egen ansökan. SULF rekommenderar att du är medlem i Akademikernas a-kassa. Ansök om medlemskap i Akademikernas a-kassa.

Månadsavgiften för Akademikernas a-kassa är för närvarande 140 kronor. Vid frågor om arbetslöshetsförsäkringen skall du vända dig direkt till Akademikernas a-kassa på telefon 08-412 33 00.

Tillfälliga a-kasseregler under 2020 och 2021

I och med coronaviruset så har det införts tillfälliga a-kasseregler. Här hittar du vad som gäller samt hur de påverkar SULF:s inkomstförsäkring.

SULF rekommenderar att du kompletterar ditt SULF-medlemskap med ett medlemskap i Akademikernas a-kassa. Observera att medlemskap i Akademikernas a-kassa inte ingår i medlemsavgiften till SULF och att man måste ha varit med i såväl SULF som i arbetslöshetskassan i minst ett år för att kunna få ersättning från SULF:s inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet.

Om du nu är medlem i en annan a-kassa och vill byta till Akademikernas a-kassa fyller du i inträdesansökan för byte och signerar med BankID. Du kan ange vilket konto du vill att de ska dra avgiften från direkt.

Om du redan är med i en annan a-kassa så fortsätter du att betala medlemsavgiften till din nuvarande a-kassa. När du får ett beslut från Akademikernas a-kassa om att bytet är klart börjar du betala avgiften till dem istället.

Logga in på Mina Sidor där får du tillgång till dina medlemsuppgifter och har möjlighet att uppdatera dessa. Här kan även se dina fakturor och ditt medlemsnummer.

Vi uppdatera adresser automatiskt via SPAR. Om du vill ha posten till en annan adress än den du är folkbokförd på så ange Ja i fältet ”annan adress än mantalsskrivningsadress”.

Övriga medlemsuppgifter är det du själv som ansvarar för att dessa är korrekta, SULF:s stadgar finner du här!

 

Logga in på Mina Sidor . När du loggat in klicka på ”Kontakta oss” längst upp till höger på dina SULF sidor.

Du är välkommen att stanna kvar som medlem i förbundet även efter pensioneringen till reducerad avgift, 660 kr/år. Du kan då fortsätta påverka högskolan i rätt riktning. Medlemskapet gör också att du kan fortsätta att följa utvecklingen inom högskolan i  förbundstidningen Universitetsläraren, nyhetsbrev och du har även kvar rabatterade försäkringar och andra medlemsförmåner.

Logga in på Mina Sidor  och uppdatera dina uppgifter. Observera att vi behöver ta emot din uppdatering och administrera ditt medlemskap därför kommer du inte att se ändringen direkt.

Utträde begär du genom att logga in på Mina Sidor. För att logga in krävs Bank ID*.

  • Logga in på Mina Sidor
  • I rutan Medlemsinformation klickar du på knappen Utträde nere till höger.

  • Välj utträdesdatum**.
  • Välj utträdesorsak.
  • Saknas eller stämmer inte din e-post måste den uppdateras under Mina personuppgifter.
  • Klicka på Spara.

*Hur du beställer ett Bank ID skiljer sig åt mellan olika banker. Oftast går det att beställa direkt på bankens internetbank, kontakta din bank om det inte går. Mer information om Bank ID hittar du här. För dig som saknar Bank ID går det bra att mejla medlem@sulf.se du behöver då ange den e-post  eller det telefonnummer vi har i vårt register och ditt medlemsnummer. Medlemsnumret hittar du på baksidan av tidningen Universitetsläraren.

**Medlemskapet upphör tidigast sista dagen i den månad SULF tagit emot din begäran. Medlemsavgiften debiteras som vanligt fram till det datum utträdet träder i kraft. Därefter avslutar SULF fakturering eller autogirouppdrag. Betalar du via autogiro så dras avgiften i efterskott.

Några av medlemsförmånerna som upphör

Medlemsförsäkringar
Om du är osäker på om du är försäkrad eller inte kontakta respektive försäkringsbolag eftersom du betalar direkt till försäkringsbolaget.

Liv och Olycksfall: Folksam, 0771–950 950. Öppet vardagar 7.30–21.00 och helger 09.00–19.00.

Hem och Sak: Trygg Hansa, 0771–111 667. Öppet vardagar 8.00-19.00 och helger 9.00-17.00.

SULF:s inkomstförsäkring ingår i medlemsavgiften och upphör vid utträde.

Byter du förbund så kan den tid som du varit SULF-medlem tillgodoräknas i kvalificeringstiden under förutsättning att medlemskapet ligger i direkt anslutning till inträde i det andra förbundet som du går med i.

A-kassa
Vill du lämna a-kassan, Akademikernas a-kassa, så behöver du begära utträde direkt hos dem. Tänk på att det tar tolv månader att få ett fullständigt försäkringsskydd om du går ur a-kassan och sedan vill gå med igen.

Dubbelanslutning
Är du dubbelansluten till SULF och något annat Sacoförbund upphör dubbelanslutningen. Du måste själv meddela det andra förbundet om du önskar vara kvar där eller inte. Enligt de dubbelanslutningsavtal vi har kan man inte vara dubbelansluten som pensionärsmedlem, utlandsmedlem eller gästmedlem utan är då enkelansluten till SULF.

Går du i pension?
Du är välkommen att stanna kvar som medlem i förbundet även efter att du gått i pension. Avgiften är då reducerad och du betalar endast 600 kr/år. Medlemskapet gör att du då kan fortsätta påverka högskolan i rätt riktning samt fortsätta följa utvecklingen i förbundstidningen Universitetsläraren och nyhetsbrev. Du har också kvar rabatterade försäkringar och andra medlemsförmåner.

Ska du flytta utomlands och kanske återvända till Sverige
Istället för att lämna SULF kan du vara utlands- eller gästmedlem. Hör av dig så berättar vi mer.

Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, respekterar din integritet och din rätt att ha kontroll över dina personuppgifter. I vår personuppgiftspolicy beskrivs i vilket syfte och för vilka ändamål vi samlar in uppgifter, rättslig grund för vår behandling, på vilket sätt du kan ha kontroll över dina egna uppgifter samt hur du kan kontakta oss om du har frågor eller funderingar kring vår hantering av dina personuppgifter. Denna personuppgiftspolicy gäller till exempel när du använder vår webbplats eller söker medlemskap i förbundet. SULF är personuppgiftsansvarig i enlighet med dessa villkor och ansvarar för att behandling sker enligt gällande lagstiftning. Det är viktigt att du läser och förstår vår personuppgiftspolicy innan du till exempel söker medlemskap i SULF.

All behandling av personuppgifter inom SULF sker i enlighet med tillämplig personuppgiftslagstiftning. Inom EU/EES gäller från och med den 25 maj 2018 dataskyddsförordningen (GDPR).

Mer information

Här hittar du vår personuppgiftspolicy och kan läsa mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Råd & stöd
Hej, hur kan vi hjälpa dig?
{{ currentTitle }}