Om du har fått information från Folksam att din försäkring har avslutats:  Har du inte avslutat ditt medlemskap har du inget att oroa dig för.  Försäkringarna har inte sagts upp och gäller fortfarande. SULF och Folksam ber om ursäkt för felaktig information. Folksam kommer skicka ut information och en bekräftelse på att försäkringarna gäller.

Sök efter:

SULF:s doktorandförening

SULF:s doktorandförening är en organisation som samlar doktoranderna som är medlemmar i Sveriges universitetslärare och forskare (SULF), ett politiskt och religiöst oberoende fackförbund. Vårt uppdrag är att göra din röst hörd i syfte att förbättra arbetsvillkoren för doktorander vid svenska universitet och högskolor. Vårt mål är bra arbetsvillkor, ekonomisk trygghet, rättvis och lika behandling, transparens och rättssäkerhet, inklusive i migrationsrelaterade frågor, för doktorander på alla svenska lärosäten – från ansökan och antagning hela vägen fram till disputationen.

Report: The Aliens in Academia here (March 2022)

The report from SFS-DK and SULF-DCA presents stories of PhD candidates who have been personally affected by the new legislation. While the issue has been broadly discussed from macro perspectives such as Sweden’s attractiveness for research funding, this report provides the perspective of people with actual names, hopes, dreams, anxieties and fears. You can download the full report The Aliens in Academia here

Om SULF:s doktorandförening

SULF:s doktorandförening företräder cirka 3 450 doktorander genom att bevaka bland annat regler, villkor, jämställdhet och kvalitet på forskarutbildningen. Våra aktiviteter har fastställts i vår verksamhetsplan.

Som SULF-medlem får du möjlighet att engagera dig och jobba aktivt fackligt och på så sätt påverka lokala förhållanden. Du får också tillgång till SULF:s medlemsrådgivning. Där kan du få personlig hjälp för att kunna orientera dig i högskolevärldens djungel av lagar och förordningar. Som medlem får du tillgång till våra medlemsförmåner, inklusive lönestatistik, försäkringar och prenumerationer samt informativa sammanställningar av regelverken kring postdok, forskarutbildning och föräldraledighet. Du får dessutom tidningen Universitetsläraren, nyhetsbrev och facklig service utomlands.

Gilla oss gärna på Facebook!

Arbetsgrupper 2024-2025

Arbetsvillkoren för doktorander spelar en helt avgörande roll för utformningen av vår akademiska resa och vårt allmänna välbefinnande. På SULF:s doktorandförening arbetar vi med opinionsbildning för att få till betydande förbättringar av våra förhållanden för att främja en bra och givande akademisk miljö. Detta innefattar bland annat krav på rättvisa och jämlika lönestrukturer, en stödjande och inkluderande arbetsmiljö, bra balans mellan arbete och privatliv och attraktiva förmåner för samtliga doktorander i Sverige. Vi driver dessa kärnfrågor i strävan efter att ge doktoranderna förutsättningarna för att lyckas inte bara i sina akademiska och professionella roller utan också i livet och vardagen utanför institutionen.
Denna arbetsgrupp är aktivt engagerad i att identifiera och ta itu med utmaningarna som doktorander möter när det gäller deras arbetsvillkor. Vi samarbetar med lärosäten, myndigheter och andra intressenter för att utveckla och implementera lösningar för att förbättra livskvaliteten och arbetssituationen för doktorander i hela Sverige.
Kontakt:  dca@sulf.se

Internationella doktorander i Sverige möts av större och större utmaningar på grund av en restriktiv migrationspolitik som inte bara hotar våra forskningsmöjligheter och begränsar tillgången till utbildnings- och kompetensutvecklingsmöjligheter, utan påverkar också vår livskvalitet och framtida karriärmöjligheter i största allmänhet. Osäkerhet kring uppehålls­tillstånd leder dessutom till större risk för diskriminering och dåliga arbetsvillkor för forskare som är i början av sin karriär. SULF:s doktorandförening kämpar för en mer rättvis och transparent migrationspolitik som ger bättre stöd för doktorander som kommer från länder utanför EU/EES.

Vi arbetar också för att svenska lärosäten ska tillhandahålla robusta stödsystem för att hjälpa dessa doktorander att navigera komplexa migrationsrelaterade frågor. På detta sätt strävar vi efter att mildra de negativa effekterna av dagens migrationspolitik på doktorandernas akademiska och yrkesliv. Vårt arbete inom detta område innefattar bland annat djuplodande undersökningar av hur denna polik påverkar internationella doktorander, och vi vill samla personliga berättelser om doktoranders erfarenheter av att ansöka om förlängt uppehålls­tillstånd, permanent uppehålls­tillstånd och status som varaktigt bosatt.

Kontakt: dca@sulf.se

Författarskap och forskningsetik är grundläggande faktorer inom akademisk integritet, särskilt för doktorander, som ofta ligger i frontlinjen i forskningsprojekt. Att navigera dessa frågor kan vara komplext på grund av den maktdynamiken som finns på lärosätena. Doktorander kan pressas att inkludera medförfattare som inte har bidragit till forskningen mer än minimalt eller uppleva att seniora forskare tillskansar sig deras immateriella rättigheter. SULF:s doktorandförening ser ett behov av tydligare riktlinjer och starkare reglering i frågor om forsknings- och publiceringsetik, särskilt när det gäller anspråk på medförfattarskap.

Vår arbetsgrupp utreder dessa mångfacetterade frågor, med målet att fastställa tydliga kriterier för medförfattarskap och att säkra skyddet för immateriella rättigheter inom doktorandforskning. Vi vill ge doktorander de resurserna och det stödet som behövs för att utmana orättvisa metoder och djupt förankrade maktstrukturer som kan underminera deras bidrag till akademisk forskning.

Kontakt:  dca@sulf.se

Enligt Högskoleförordningens kapitel 6:29 ska alla doktorander vid svenska lärosäten ha en individuell studieplan (ISP). Denna plan beskriver doktorandens forskningsprojekt, genomförda och planerade kurspoäng, handledningsupplägg och andra viktiga aspekter av doktorandutbildningen. Planen dokumenterar de ömsesidiga överenskommelserna mellan institutionen, handledare och doktorand, vilket säkerställer att alla parter håller sig till överenskomna ansvarsfördelning och mål.

Trots att detta dokument är så viktigt finns det inget standardiserat format för hur en ISP ska se ut på svenska lärosäten, vilket resulterar i skillnader i innehåll och struktur. Vissa lärosäten använder sig av avancerade digitala format som integreras med system som Ladok, medan andra fortsätter att använda enkla mallar som kanske saknar nödvändiga detaljer. Dessa skillnader kan leda till i ojämna nivåer när det gäller stöd och kvalitet i doktorandhandledning och forskningsresultat.

För att lösa detta problem genomför SULF:s doktorandförening ett omfattande projekt för att samla in och analysera metoder och bästa praxis för ISP-innehåll och -format från lärosäten över hela landet. Vårt mål är att samarbeta med lärosätena för att etablera en standardiserad, högkvalitativ ISP-praxis som säkerställer en jämlik, konsekvent och stödjande forskarutbildningsmiljö i hela Sverige. De bästa metoderna som vi har identifierat hittills finns tillgängliga för nedladdning här (pdf).

Kontakt: dca@sulf.se

Vår grupp arbetar med att ge nya doktorander i Sverige viktig, aktuell vägledning genom en Starter Kit. Detta startpaket har skapats av en grupp doktorander som har förstahandserfarenhet av de utmaningar och möjligheter som är förknippade med att gå en forskarutbildning i Sverige. Det täcker viktiga områden som svenska regelverk, antagningsförfaranden, boende, doktoranders rättigheter och skyldigheter, hantering av konflikter med handledare, uppehålls­tillståndsrelaterade frågor och annan praktisk information som behövs för en lyckad doktorandresa. Vi menar att en välinformerad doktorand har kunskapen och kraften att navigera komplexiteten i sin akademiska bana med tillförsikt. Guiden ska därför vara en omfattande resurs för att förstå nyanserna i forskarutbildningen i Sverige.

Vår strävan efter ständiga förbättringar gör att vi aktivt söker återkoppling, erfarenheter och förslag från dagens doktorander. Din input är ovärderlig när vi nu ska göra vår Starter Kit ännu mer omfattande och användbar för framtida doktorander. Vi siktar på att publicera den uppdaterade versionen före slutet av 2024.

Kontakt: dca@sulf.se

Doktorander i Sverige har rätt att få tillgång till kurser som kan förbättra deras forskning och akademiska kompetens. Det har dock funnits tillfällen där lärosäten har felaktigt tagit ut kursavgifter av doktorander, vilket går emot principerna om akademisk tillgänglighet och rättvisa. Arbetsgruppen för doktorandkurser arbetar med att öka medvetenheten om möjligheten till avgiftsbefrielse för doktorandkurser vid andra lärosäten och att lyfta fram missförhållanden i samband med debitering av kursavgifter för doktorander. Vi uppmuntrar doktorander att rapportera sådana missförhållanden så att vi kan arbeta för att säkerställa att alla doktorander har samma tillgång till utbildningsresurserna de behöver för att bli framgångsrika i sin forskning.

Kontakt: dca@sulf.se

SULF:s doktorandförening företräder doktorandmedlemmarna i SULF. För att säkerställa att vår styrning är transparent, demokratisk och representativ för alla medlemmar väljs doktorandföreningens styrelse av delegater från SULF:s lokala föreningar över hela Sverige på en årsstämma. Då antalet lokala föreningar fortsätter att växa har det blivit nödvändigt att se över våra demokratiska processer för att säkerställa att de förblir robusta och inkluderande. Arbetsgruppen för översyn av stadgarna har bildats för att undersöka hur vi kan förbättra valprocessen och för att bedöma om SULF:s doktorandförenings stadgar behöver uppdateras för att återspegla hur organisationen växer och utvecklas. Denna översyn är nödvändig om vi ska upprätthålla föreningens integritet och effektivitet när vi ska representera doktorandernas intressen i hela Sverige.

Kontakt: dca@sulf.se

Styrelsen för SULF:s doktorandförening

Styrelsen valdes vid årsmötet i april 2024. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller information som du tror att du kan vara av intresse för SULF:s doktorandförening.
Du kan kontakta oss via vår gemensamma mejladress.

  • Mohamed Al-Sabri, ordförande, Uppsala universitet
  • Haro de Grauw, vice ordförande, Lunds universitet

    Ledamöter:
  • Aimee Miles, Uppsala universitet
  • Fubu Ngubu, Linnéuniversitetet
  • Habib Sadri Nooshabadi, Högskolan i Jönköping
  • Isabel García Velázques, Linköpings universitet
  • Konstantin Golpayegani, Mittuniversitetet
  • Miaoxin Gong, Lunds universitet

    Suppleanter:
  • Alma Dautovic, Högskolan Väst
  • Orkun Aydin, Uppsala Universititet

Valberedning

Mejla valberedningen.

Dokument

Stadgar

Stadgar SULF:s doktorandförening

Verksamhetsberättelse
Verksamhetsplan


Övriga dokument

SULF:s doktorandförening – Opinionsbildning 2018

SULF:s doktorandförenings visionsdokument 2015-2017

Om att bli handledd och handleda