Sök efter:
Arbetslöshet

Fyra steg om du blir arbetslös

Fyra steg vid arbetslöshet

Den stora mängden visstidsanställningar gör att korta perioder av arbetslöshet inte är ovanligt för den som arbetar i högskolan. Trygghetsstiftelsens statistik visar dock att perioderna oftast är just korta och att majoriteten är tillbaka i arbete inom 6 månader. I det fall att du skulle bli arbetslös under en period finns både kollektivavtalade trygghetssystem i form av omställningsavtalet och en inkomstförsäkring ingår i ditt SULF-medlemskap.

Steg 1 vid arbetslöshet1. Anmäl dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen
Anmäl dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag.

Steg 2 vid arbetslöshet

2. Ansök om a-kassa från Akademikernas a-kassa*
Du fyller i din ansökan direkt på Akademikernas a-kassas webbplats och laddar upp ett arbetsgivarintyg för de senast 12 månaderna. Båda dessa delar behövs för att du ska kunna prövas för att få inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning. *Eller annan svensk arbetslöshetskassa.

Steg 3 vid arbetslöshet

3. Kontakta Trygghetsstiftelsen
Kontakta Trygghetsstiftelsen för att kontrollera om du omfattas av det statliga Omställningsavtalet. Den som omfattas kan också ha rätt till komplettering av a-kassan i ytterligare 150 dagar från SULF:s inkomstförsäkring.

Här hittar du information om vad som gäller om du är anställd i privat sektor.

Här hittar du information om vad som gäller om du är anställd i kommunal sektor.

Steg 4 vid arbetslöshet

4. Ansök om ersättning från SULF:s inkomstförsäkring
Om du har rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan men inte har rätt till komplettering av a-kassan från Trygghetsstiftelsen så ska du ansöka om ersättning från SULF:s inkomstförsäkring.

Du ansöker själv om ersättning från försäkringen genom att fylla i och skicka in blanketten ”Ansökan om ersättning”  till Folksam. Kom ihåg att bifoga beslut från a-kassan tillsammans med din ansökan.

Har du frågor gällande inkomstförsäkringen? Kontakta Folksam, inkomst@folksam.se telefon 08-700 40 25

Till Folksams webbplats och information om inkomstförsäkringen.

Frågor?

Om du har frågor inför eller med anledning av din arbetslöshet är du välkommen att höra av dig till någon av SULF:s ombudsmän i SULF:s medlemsrådgivning.