Akademisk frihet

Fri, kritiskt granskande forskning – en förutsättning för ett demokratiskt samhälle

Akademisk utbildning av hög kvalitet ger studenterna verktyg att utveckla sitt kritiska tänkande och är avgörande för samhällets kulturella, vetenskapliga, ekonomiska och tekniska utveckling. Akademisk kunskapsproduktion sker utan politiska, ideologiska eller ekonomiska lojaliteter och bygger på principen om akademisk frihet. Lärare och forskare bidrar till samhällsutvecklingen genom att i samspel med omvärlden verka som en kritisk kraft i samhället.

Fri, kritiskt granskande forskning är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle och det är viktigt att man lita på forskningen.

Högskolesymposiet 2023 – Varför är akademisk frihet viktigt?

Shirin Ahlbäck Öberg, Uppsala universitet presenterar skriften Om akademisk frihet och pratar om varför akademisk frihet är viktigt. Våren 2023 …

Högskolesymposiet 2023 – Hur hänger akademisk frihet ihop med institutionell autonomi?

Ole Petter Ottersen, Universitetet i Oslo, Marita Hilliges, SUHF och Shirin Ahlbäck Öberg pratar om akademisk frihet i praktiken och …

Högskolesymposiet 2023 – Vilken betydelse har akademisk frihet för näringslivet?

Frida Andersson, Teknikföretagen och Amelie von Zweigbergk, Svenskt Näringsliv pratar om vilken betydelse akademisk frihet har för näringslivet. Våren 2023 …

Högskolesymposiet 2023 – Vilken betydelse har akademisk frihet för demokratin internationellt?

Tora Holmberg, Scholars at Risk och Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådet pratar om vilken betydelse akademisk frihet har för demokratin. Våren …

Högskolesymposiet 2023 – Starkare grundlagsskydd i EU och nordiska utblickar

Christian Ehler, Europaparlamentariker pratar starkare grundlagsskydd i EU och Markku Suksi (Finland) och Jon Iddeng (Norge) ger nordiska utblickar. Våren …

Högskolesymposiet 2023 – svenskt perspektiv på grundlag

Ylva Fältholm, SUHF, Linn Svärd, SFS och Lars Geschwind SULF pratar om svenskt perspektiv på grundlag. Våren 2023 var Sverige …