Kansliet är stängt 1 & 2 maj / The office is closed on 1 & 2 May

Postdok i Sverige

Introduktion till postdok

Även om många doktorander i slutet av forskarutbildningen betvivlar det kommer det så småningom en dag när disputationen är genomförd, avhandlingen godkänd och det är dags för nya utmaningar. För de flesta innebär det en postdoktor vid ett utländskt eller inhemskt lärosäte eller forskningsinstitut.

Postdoktoranställning i Sverige

För att underlätta för dig att meritera dig har SULF tecknat ett kollektivavtal för en tidsbegränsad anställning som postdoktor. Med postdoktor avses i kollektivavtalet en arbetstagare som anställts i huvudsak för forskning och som avlagt doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Doktorsexamen ska i första hand vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång, om det inte finns särskilda skäl för annat. Det går enligt det nya avtalet som gäller från 1 februari 2022 att söka en anställning även om examen inte är klar när ansökningstiden löper ut, men examen måste finnas när anställningsbeslutet fattas.

Postdoktor är en tidsbegränsad anställning som ska utlysas och i normalfallet vara heltid och i den ska vara i minst två och högst tre år (detta gäller från 1 februari 2022, dessförinnan gäller max två år med vissa övergångsbestämmelser). Anställningen får utöver det förlängas om det finns särskilda skäl som exempelvis ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter. Vid föräldraledighet ska anställningen enligt avtalet förlängas med minst den tid du varit föräldraledig. Arbetsuppgifterna ska huvudsakligen bestå av forskning. Med huvudsakligen avses minst 80 procent.

En anställning som postdoktor enligt vårt kollektivavtal kan inte kombineras med en provanställning och övergå till en tidsbegränsad anställning som postdoktor då en provanställning alltid övergår till en tillsvidareanställning om inte någon av parterna avbryter anställningen under prövoperioden som kan vara i max sex månader.

Postdoktor med stipendium

SULF anser att alla postdoktorer ska vara anställda. Det är tyvärr inte alltid fallet utan ibland erbjuds istället ett stipendium under tiden som postdoktor i Sverige eller utomlands. Stipendier ger inte rätt till förmåner i socialförsäkringssystemet eller arbetslöshetsförsäkringen, men om du tidigare haft en anställning finns det vissa möjligheter att få ersättning grundad på en sådan anställning. Stipendier är heller inte pensionsgrundande och du omfattas inte heller av försäkringar som baseras på anställning (lagstadgade eller kollektivavtalade försäkringar). Du kan läsa mer om dessa försäkringar här. Det är därför extra viktigt att du ser över ditt försäkringsskydd om du väljer ta emot ett stipendium.

Postdoktor utomlands

Vid postdoktor utomlands är det tyvärr vanligt med stipendiefinansiering vilket medför stora nackdelar vad gäller försäkringsskydd, möjlighet till föräldraledighet och påverkan på socialförsäkringsskyddet. Men det förekommer också att svenska lärosäten anställer och sänder ut samt att utländska lärosäten anställer postdoktorer. Läs mer om att vara utsänd här.

Om du har en postdoktoranställning i Sverige enligt kollektivavtalet för postdoktorer från den 1 februari 2022 eller senare har du rätt till tjänstledighet om du blir utsänd. Utlandsvistelser, oavsett anställning eller stipendium, bör alltid föranleda nära kontakter med Försäkringskassan, Akademikernas a-kassa och SULF.

Mer information

På Arbetsgivarverkets webbplats kan du ladda ned och läsa avtalet Avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor.