Sök efter:

Angående samarbeten med ryska lärosäten

Nyhet

Onsdagen den 2 mars uppmanade regeringen svenska lärosäten och forskningsfinansiärer att avbryta samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus. I praktiken handlar det om samarbeten mellan svenska och ryska myndigheter, något som regeringen i rådande situation beslutat ska upphöra. Till stor del kan regeringens påbud ses som en följd av att de flesta svenska lärosäten också är statliga myndigheter under regeringen.

SULF anser att akademiskt samarbete är gränslöst. Som vi alla ser befinner sig Ukraina i ett oerhört svårt läge och det är viktigt att SULF gör allt vi kan för att stötta den ukrainska akademin och det ukrainska folket i kampen mot Putins styrkor.

För SULF är det viktigt att göra skillnad på utbildnings- och forskningssamarbeten och den ryska statsledningen. Goda krafter i Ryssland och Belarus ska inte likställas med Ryssland och Belarus som nationer. SULF kommer att fortsätta stötta kollegor och systerorganisationer som inte har någon skuld i anfallskriget mot Ukraina.

*Den här texten ersätter en tidigare text som publicerades den 2 mars.

Fler nyheter