info

Medlemsrådgivningens telefontider vecka 11 och 12: måndag 9.00-11.30, onsdag 12.30-15.00 och fredag 9.00-11.30. Snabbaste sättet att kontakta oss är via mejl, radgivning@sulf.se.

SULF.se / Nyhetsarkiv / Nyhet /Arbetsdomstolen: Lunds universitet hade inte laglig grund för avskedande

Arbetsdomstolen: Lunds universitet hade inte laglig grund för avskedande


Målet togs upp vid en huvudförhandling i Arbetsdomstolen den 17-18 mars. SULF:s förbundsjurist Annika Wahlström företrädde då en medlem som avskedats vid Lunds universitet. Avskedet grundas på ett oredlighetsbeslut. Idag meddelades domen från Arbetsdomstolen. Enligt Arbetsdomstolen har det inte funnits laga grund för avskedandet och inte heller saklig grund för avskedandet. Arbetsdomstolen anser inte heller att forskaren gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. Forskaren tillerkänns också skadestånd, både ekonomiskt skadestånd (motsvarande den löneförlust hen har gjort till följd av avskedandet sedan februari 2019) och allmänt skadestånd med 125 000 kronor.
- Jag är självklart mycket nöjd över Arbetsdomstolens dom och att de helt har gått på vår linje, säger Annika Wahlström, förbundsjurist på SULF, som företrätt medlemmen.

Arbetsdomstolens dom

(I en tidigare version av texten stod det att forskaren friades helt. Det som AD kommit fram till är att fusk inte är bevisat och att Lunds universitet är fällda för brott mot LAS.)

Från nyhetsarkivet
Råd & stöd
Hej, hur kan vi hjälpa dig?