Sök efter:

Framgång i arbetsdomstolen för SULF

Arbetsdomstolen slår fast skyldigheten att lärare med tidsbegränsade anställningar enligt Högskoleförordningen ska varslas enligt LAS.

Nyhet

Carl Falck, förbundsjurist på SULF, har för förbundets räkning drivit frågan i Arbetsdomstolen och den 14 april 2016 kom domen som ger förbundet rätt.

En lärare vid ett universitet har haft en tidsbegränsad anställning enligt högskoleförordningen. Arbetsdomstolen slår fast att universitetet har ansetts skyldigt att lämna besked om att läraren inte kommer att få fortsatt anställning på sätt som anges i LAS, samt varsla arbetstagarens lokala arbetstagarorganisation på sätt som anges i LAS.

  • Domen visar att LAS som huvudregel även gäller för universitet och högskolor, säger Carl Falck i en kommentar. Undantagen som finns i högskoleförordningen skall tillämpas som just undantag från huvudregeln. Det kan verka självklart men tyvärr händer det ofta att arbetsgivarna missar även de enklaste reglerna på arbetsmarknaden.

Varför drev förbundet den här frågan ända till arbetsdomstolen?

  • För SULF som företräder lärare, forskare och doktorander vid landets lärosäten är det viktigt att det finns ett regelverk som tillämpas på ett korrekt och rättssäkert sätt. Vi kan inte ha arbetsgivare som på olika sätt struntar i att följa gällande regelverk. Det är också ett led i förbundets övergripande strategi mot de avarter som finns gällande tidsbegränsade anställningar. Vi kan nu se att förbundets långsiktiga arbete börjar ge resultat!
Fler nyheter