Sök efter:

Framgång för SULF i domstol

Nyhet

Robert Andersson, förhandlingschef på SULF, är lite extra glad just nu.

Robert Andersson, nöjd förhandlingschef på SULF

Varför är du så glad just nu?
I måndags meddelade Högsta förvaltningsdomstolen en dom som innebär att det nu står klart att man inte måste ha ett uppehållstillstånd i minst ett år för att bli folkbokförd.

Varför är det här så bra för tillresta doktorander?
Många gånger blir det så att doktorander eller kanske framförallt medföljande familjemedlemmar inledningsvis får ett uppehållstillstånd som är kortare än ett år. Hittills har Skatteverket då vägrat folkbokföra dem och ge dem ett personnummer trots att vi i flera domstolsutslag fått rätt mot dem. Utan personnummer får man många problem i vardagen och man får också betala ev. läkarvård helt själv och det handlar inte sällan om stora summor.

Hur länge har du och SULF arbetat med detta? Vad har ni gjort?
Vi har arbetat med detta under lång tid, men ett genombrott kom under 2014 då Kammarrätten i Göteborg gav oss rätt. Därefter har vi drivit ett antal fall i domstol med framgång. Problemet har varit att Skatteverket inte velat ändra sig annat än i de enskilda fall vi drivit. I och med att Högsta förvaltningsdomstolen nu avgjort frågan så måste Skatteverket anpassa sin handläggning och sina beslut efter detta framöver.

Och vad blir nästa sak att förbättra för landets doktorander?
SULF har åstadkommit en hel del över åren vad gäller olika delar som är viktiga för doktorander, t.ex. avskaffande av utbildningsbidragen till förmån för anställningar och en hel del annat. Det finns samtidigt alltid saker som kan bli bättre och generellt kan en del göras för att förbättra doktorandernas arbetsmiljö och anställningsvillkor allmänt både vad gäller lön och annat. Vi har även en hel del ärenden kvar som gäller utländska doktoranders villkor både vad gäller socialförsäkringsförmåner och uppehållstillståndsfrågor. Vi kommer att ha fullt upp under lång tid framöver. Men nu ska vi glädjas över den här fackliga framgången!

Mer information

Här kan du ta del av hela domen.

Fler nyheter