Sök efter:

Politiker, stoppa missbruket av visstidsanställningar på konstnärliga lärosäten!

Nyhet

På konstnärliga lärosäten är det inte ovanligt att hälften av universitetslärarna har otrygga anställningar i tio år eller mer. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att högskolor och universitet sätter den här typen av otrygga anställningsförhållanden i system. Anledningen till att det får pågå är en skrivning i högskoleförordningen som möjliggör ett veritabelt missbruk av visstidsanställningar, med staten som arbetsgivare.

Högskoleförordningen 4 kapitlet 10 § bör avskaffas i syfte att förbättra anställningsskyddet för lärare vid konstnärliga högskolor. Högskolelärare inom det konstnärliga området måste få ett bra anställningsskydd. Det är vår uppmaning till riksdagens Utbildningsutskott som under torsdagen behandlar frågan.

SULF har arbetat med frågan under lång tid. Vi är övertygade om att riksdagens samtliga partier vill sätta stopp för missbruket av visstidsanställningar för lärare vid de konstnärliga högskolorna. Nu har politikerna chansen att chansen att göra det. Vi hoppas de tar den.

SULF har skickat en skrivelse till samtliga ordinarie ledamöter i Utbildningsutskottet där vi uppmanar dem att ta bort den otidsenliga skrivningen.

Idag publiceras en debattartikel på SvD. Den undertecknas av SULF och sju andra organisationer som alla vill få stopp på missbruket vid de konstnärliga högskolorna.

I debattartikeln riktar vi en tydlig uppmaning till riksdagens alla partier, lägg prestigen åt sidan, och se till att den otidsenliga paragrafen i högskoleförordningen, en gång för alla förpassas till historien.

Fler nyheter