Sök efter:

Solidaritet, yttrandefrihet och akademisk frihet 

Nyhet

SULF är en partipolitiskt obunden organisation. Förbundet kan och bör inte ta ställning i internationella konflikter.  

Konflikten mellan Israel och Hamas fortgår. Konflikten väcker starka känslor hos många och just nu pågår demonstrationer på svenska campus. SULF står alltid upp för och värnar yttrandefrihet och akademisk frihet. Fredliga demonstrationer är varje medborgares rätt och även studenter, universitetslärare och forskare har rätt att framföra sina åsikter. Akademin är en plats där svåra frågor ska kunna diskuteras och det ska vara högt i tak. 

SULF anser att protester och yttringar behöver respektera både den akademiska friheten och åsiktsskillnader. Dessa får aldrig övergå till hot och hat. Lärosäten behöver vara en trygg arbetsplats för samtliga medarbetare och studenter. En trygg arbetsplats är en rättighet och en förutsättning för den akademiska friheten. Den senaste tiden har enskilda universitetslärare och forskare trakasserats och hotats med anledning av konflikten i Gaza. Att protesthandlingar hotar arbetsmiljön på svenska högskolor är oacceptabelt. Självklart är lösningen inte att tysta protesterna, utan att demonstranter respekterar såväl anställda som studenter oavsett åsiktsskiljaktigheter. 

SULF har under lång tid oroats över att demokratin minskar i stora delar av världen, att press- och yttrandefrihet inskränks och att akademisk frihet monteras ner. Vi ser att de som gör sina röster hörda i en polariserad samhällsdiskussion riskerar att utsättas för hot och trakasserier och i förlängningen tystas. Därför är det nödvändigt att universitet och högskolor är platser där både yttrandefrihet och akademisk frihet värnas. 

SULF:s förbundsstyrelse i juni 2024 

Fler nyheter