Fredag 21 juni är kansliet stängt / Friday June 21 the office is closed

Sök efter:

SULF-seminarium i Visby: Det akademiska skruvstädet - om it-stress och all annan press

Nyhet

Välkommen på SULF-seminarium om arbetsmiljö under Almedalsveckan! Seminariet baseras på SULF:s rapport med samma namn, Det akademiska skruvstädet – om it-stress och all annan press. Rapporten visar att att många universitetslärare och forskare har en mycket stressig arbetsmiljö med orimliga krav och otydliga gränser. Det är dags för arbetsgivarna att ta sitt ansvar – nu!

Rapporten innehåller en stor mängd frisvar. Frisvaren är i många fall en slags rop på hjälp (”det är ingen som bryr sig”, ”min arbetstid är dygnet runt”) och är vittnesmål om att det gränslösa arbetet bidrar till ökad stress. Lärosätena måste ta sitt ansvar som arbetsgivare på allvar och skapa tydligare ramar och förväntningar på personalen. Vad händer om inget görs? ”Man måste faktiskt ha ett liv också” svarar en respondent. Den undermåliga arbetsmiljösituationen ökar risken för att anställda inte ser någon annan utväg än att lämna akademin för att rädda sin hälsa.

Medverkande:
Mari Willart, rapportförfattare och ombudsman, SULF
Therese Reitan, docent i statsvetenskap, Södertörns högskola
Anna Ilar, nyligen disputerad vid Karolinska institutet och 3:e vice ordförande, SULF

Samtalet modereras av Jon Stenbeck.

Tid och plats:
2 juli, klockan 9.30-10.30, Uppsala universitet campus Gotland, Cramérgatan 3, B-huset, lokal B24

Ur debattartikel om it-stress, publicerad 24 juni:
”Just nu är det semester och avkoppling från arbetet som lockar för många svenskar. Men det finns en yrkesgrupp som har svårt att koppla av och vara riktigt lediga i sommar: universitetslärare och forskare” skriver Mats Ericson och Mari Willart, SULF, i en debattartikel i Upsala Nya Tidning: Hjälp forskare komma loss ur skruvstäd

Vill du veta mer om seminariet? Kontakta Ulrika Herstedt.

Fler nyheter