Sök efter:

SULF:s ordförande möter migrationsministern

Nyhet
Sanna Wolk, förbundsordförande.

Idag träffar SULF:s ordförande Sanna Wolk migrationsminister Anders Ygeman (S). Det gör hon tillsammans med ordföranden för Saco, TCO och SFS samt Svenskt Näringslivs chef för kompetensförsörjning. På dagordningen står migrationslagens negativa effekter för tillresta doktorander och forskare samt de problem lagen innebär för svenska företag.

Vi passade på att ställa några frågor till Sanna inför mötet med migrationsministern.

Vad hoppas du ska komma ut av mötet?

- Min förhoppning är att migrationsministern tar till sig problemen med migrationslagstiftningen. När andra länders universitet försöker locka till sig spetskompetens så gör Sverige tvärtom. All forskning är internationell och Sverige konkurrerar med övriga världen. Varför ska doktorander och forskare åka till Sverige när det finns andra länder där de har större möjligheter att få ett uppehållstillstånd, frågar sig Sanna Wolk lite retoriskt.

De flesta politiska partier har varit tydliga med att få stopp på så kallade kompetensutvisningar. Det handlar bland annat om människor med jobb i Sverige som ansökt hos Migrationsverket om förlängt arbetstillstånd och tillfälliga uppehållstillstånd, men som i stället drabbas av utvisning på grund av byråkratiskt krångel. Är det något som också drabbar tillresta doktorander och forskare?

- Ja, tyvärr förekommer det även för den här gruppen. Det kan till exempel inte vara rimligt att forskare måste åka utomlands för att söka uppehållstillstånd för barn födda i Sverige. I de kontakter SULF har med drabbade medlemmar är det många som upplever stor osäkerhet. Det är milt sagt inhumant att den här kvalificerade gruppen ska känna sig osäkra på om de kan stanna i landet eller inte. Det är bra för universitet och näringsliv om vi kan behålla duktiga, internationellt eftertraktade forskare, avslutar Sanna Wolk.

Fler nyheter