Sök efter:

Trakasserierna mot akademiker i Turkiet måste upphöra

Nyhet

Turkisk polis grep nyligen 20 akademiker och ytterligare 1 200 utreds av åklagare. Anledningen är att de skrivit på ett upprop mot stridigheterna i sydöstra Turkiet. Yttrandefriheten är en grundläggande rättighet och vi kräver därför att trakasserierna mot akademikerna i Turkiet genast upphör, skriver ordförandena för Saco och SULF i en gemensam skrivelse till Turkiets ambassadör.

Över tusen akademiker och  forskare vid turkiska universitet har skrivit på ett upprop mot stridigheterna som pågår i de sydöstra delarna av landet. Som ett resultat av det har åklagare inlett förundersökning mot samtliga undertecknare för terroristbrott och landsförräderi.

Tjugo akademiker greps förra veckan och såväl EU som USA har skarpt kritiserat Turkiets åsidosättande av yttrandefriheten och kallar utvecklingen i landet för extremt oroväckande.

Saco och SULF, Sveriges universitetslärarförbund, delar den oron. I en gemensam skrivelse till Turkiets ambassadör i Sverige protesterar Göran Arrius, ordförande för Saco samt Mats Ericson, ordförande för SULF, mot anklagelserna och kräver att trakasserierna av akademikerna upphör.

“Yttrandefriheten är en grundläggande mänsklig rättighet. Det är centralt för alla demokratier att kunna ta emot kritik utan att förtrycka den som uttrycker den”, skriver de i brevet till ambassadören.

Fler nyheter