Tidsbegränsade anställningar
Andelen tidsbegränsade anställningar inom undervisande och forskande personal är betydligt högre än på arbetsmarknaden i stort. Detta trots att gruppen både är relativt sett mer högutbildad och äldre än anställda på hela arbetsmarknaden.
I statistiken längre ner på denna sida kan du följa hur andelen tidsbegränsade anställningar har utvecklats samt hur den skiljer sig mellan anställningskategorier och lärosäten. Det går att följa både högskolesektorn som helhet och enskilda lärosäten. Det finns även uppgifter om tidsbegränsningsgrund i delar av rapporten. En mer utförlig beskrivning av rapportens innehåll finns under statistikrapporten.
Läs mer om tidsbegränsade anställningar och vad som gäller här och hur osäkerheten inom högskolan påverkar lärare och forskare i rapporten "I skuggan av osäkerheten: om externfinansiering, osäkra anställningar och arbetsmiljö på universitet och högskolor" som kan laddas hem här.
Information om statistiken
Rapporten innehåller fyra sidor som visar olika perspektiv:
- Utveckling över tid. Denna sida visar en tidsserie för andelen tidsbegränsade anställningar för valda lärosäten och anställningskategorier. Om flera lärosäten och/eller anställningskategorier väljs, görs beräkningen på den aggregerade andelen tidsbegränsade anställningar för alla val.
- Jämförelse mellan lärosäten. Här visas andelen tidsbegränsade anställningar för respektive lärosäte utifrån valda anställningskategorier och år. Om flera år och/eller anställningskategorier väljs, görs beräkningen för respektive lärosäte baserat på aggregerade data för alla val.
- Könsuppdelat. Samma presentation som ”Jämförelse mellan lärosäten”, men andelen tidsbegränsade anställningar presenteras uppdelat efter kön.
- Tabell. Uppgifter i tabellform, inklusive information om tidsbegränsningsgrund. Här finns även uppgifter om antal individer som komplettering till helårsekvivalenter. Tryck på plustecknet bredvid anställningskategori för att få könsuppdelade uppgifter.
Du kan själv välja vilka lärosäten och anställningskategorier som ska ingå i dataunderlaget som visas i diagrammen och tabellerna. När du börjar använda rapporten är dock forskande och undervisande personal förvalt, och enskilda utbildningsanordnare är bortvalda.
Mer praktiskt information om hur rapporterna fungerar finns på sulf.se/statistik.
Mer information om statistiken och kategoriseringar finns hos UKÄ.