info

SULF:s kansli på Ferkens gränd är stängt för spontanbesök. Service via telefon och mejl ges som vanligt.

När vi pratar arbetstid pratar vi om så mycket mer än hur många timmar du arbetar. Det handlar till exempel om vad fyller du din arbetstid med och hur gränsen ser ut mellan arbetstid och annan tid. Frågor som är tätt kopplade till din arbetsmiljö. Under 2020 har många av SULF:s medlemmar genomfört en enorm arbetsinsats för att kunna leverera enligt kraven på digitala omställningar. Det har krävt mycket arbete och ibland också mertid eller övertid. Därför väljer vi nu att lyfta ämnet arbetstid.

Här hittar du en massa mer bra information.

Frågor

Om du har frågor om din arbetstid ska du alltid börja med att titta i ditt lokala avtal eller vända dig till dina lokala förtroendevalda.

De lokala arbetstidsavtal vi har tillgång till hittar du här, sök på arbetstidsavtal.

Kontaktuppgifter till dina lokala förtroendevalda hittar du här.

Du kan också ställa din fråga direkt till någon av våra ombudsmän här.

Ja den ska vara beordrad eller godkänd i efterhand av din närmsta chef. Tänk på att du inte själv kan bestämma om du arbetar övertid och sedan förutsätta att du får ersättning i efterhand. Det är viktigt att du dokumenterar om du blir ombedd att arbeta övertid så det inte blir några diskussioner i efterhand. Övertidsersättningens omfattning regleras via Villkorsavtal-T eller ditt lokala arbetstidsavtal.

Mer information om övertid finns här.

Mertid är när du som arbetar deltid blir ombedd att arbeta mer än du normalt arbetar. Om man till exempel arbetar 50 procent deltid och blir ombedd att arbeta mer så kallas det mertid. Mertid ersätts på ett annat sätt än övertid, så titta i ditt lokala arbetstidsavtal eller i Villkorsavtal-T.

Mer information om mertid finns här.

Då vänder du dig till din lokala Saco-S-förening eller lokala SULF-förening så hjälper de dig att försöka lösa problemet. Här är det viktigt att kunna uppvisa att du blivit beordrad att arbeta övertid.

Mer information om övertid finns här.

Förtroendearbetstid innebär att du arbetar mot mål och deadlines i stället för ett visst antal timmar per dag, månad, eller år. Förtroendearbetstid innebär en stor frihet för dig att själv planera din arbetstid. Men, det innebär inte att du kan strunta i möten som du kallas till eller och du schemaläggs för undervisning. Arbetar du med förtroendearbetstid är du inte berättigad till övertid. Om din chef vill att du ska övergå till förtroendearbetstid så måste arbetsgivaren förhandla detta med dig.

Ta kontakt med ditt lokala fackförbund så hjälper de dig med detta.

Årsarbetstid är den vanligaste arbetstiden för universitetslärare. Det innebär att du ska arbeta ett visst antal timmar per år. Årsarbetstid tillämpas ofta när arbetstiden varierar mellan olika perioder under året. Om du har årsarbetstid är du berättigad till övertid.

Råd & stöd
Hej, hur kan vi hjälpa dig?
{{ currentTitle }}

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på sulf.se godkänner du det. Läs mer om användning av kakor.