Akademin ska vara en attraktiv arbetsplats

Ledare i Universitetsläraren

Konkurrens om kvalificerad arbetskraft i Sverige hårdnar i såväl akademin som andra sektorer. Skälen är många, som högre krav på kunskaper, minskad invandring och minskad nativitet. Inom en snar framtid kommer kommuner och regioner att behöva rekrytera minst hälften av kommande årskullar samtidigt som näringslivet lockar många högutbildade personer. Här behöver lärosätena aktivt arbeta för att vara konkurrenskraftiga och kunna locka de bästa. Som fackförbund behöver vi trycka på för att akademin ska vara en attraktiv arbetsplats.

En god arbetsmiljö är en bra start och här måste våra universitet och högskolor steppa upp. Det är ett väl undersökt faktum att många av våra medlemmar jobbar för mycket utan att få ersättning för den tid man bidrar med. Vi som fackliga företrädare behöver prata mer om detta och ställa högre krav på rimliga arbetsförhållanden och att arbetstidsavtal hålls.

En annan arbetsmiljöfråga vi behöver få upp på bordet är hot och hat mot lärare och forskare. Oavsett var hoten och haten kommer ifrån, och oavsett i vilken form det sker, måste våra lärosäten ha en beredskap att hantera hot och hat. Att lärare och forskare känner sig trygga i sin yrkesutövning är en minimistandard att förvänta sig från arbetsgivaren. Det är därför dags att stärka skyddsarbete och mekanismer för att skydda medarbetare från hot och hat.

Vi på SULF behöver arbeta än mer aktivt för att lärosätena ska säkerställa att varje medarbetare ska få utrymme för forskning och kompetensutveckling inom ramen för sin tjänst. Det är inte rimligt att den enskilde ska lägga så mycket tid som i dag att söka egna medel för forskning. Tid som inte sällan krockar med semester där välbehövlig återhämtning får stå tillbaka för ännu mer pappersarbete. Basanslagen måste höjas för att garantera forskning i tjänsten och beträffande externa medel behövs tid för att kunna söka dessa.

I dag arbetar många inom vår sektor med osäkra villkor, inte minst på de konstnärliga områdena där ingen egentligen går säker. Doktorander behöver också vara trygga i sina jobb för att verkligen kunna utföra sin forskning och delta i undervisning.
Snart är det också dags för lönerevision. Att ha en värdig och vettig lönekarriär är viktigt liksom att förstå sambanden mellan prestation och lön. Det finns mycket för oss som facklig organisation att göra för att hjälpa till att förbättra denna process. Det är därför extra bra att flera hundra av er medlemmar deltagit på våra seminarier om löneprocessen. Det visar verkligen hur viktigt detta är för medlemmarna.

Vi är alla väl medvetna om att det är arbetsgivaren som sätter lön och att många lärosäten har en svår ekonomisk situation samtidigt som regeringen kräver stora effektiviseringar av verksamheterna. Men att medarbetarna ska betala dessa orimliga krav genom uteblivna reallöneökningar är inte okej.

Även jämställdheten behöver lärosätena arbeta mer med. Att det fortfarande 2024 endast är drygt 30 procent kvinnliga professorer är oacceptabelt. SULF behöver påverka de interna strukturerna på lärosätena för att kvinnor och män ska kunna göra karriär på lika villkor.

Ungdomsbarometern visar att många unga vill forska. Samtidigt visar barometern att framtidens medarbetare förväntar sig bättre balans mellan jobb och fritid än vad våra lärosäten kan erbjuda i dag. Det är ingen tvekan om att universitet och högskolor som arbetsgivare måste rycka upp sig, både för att kunna behålla dagens medarbetare och för att kunna attrahera framtidens doktorander, universitetslärare och forskare. Vi ser vad som måste göras. Gör lärosätena det?

Sanna Wolk
Ordförande för SULF

(Ledaren är publicerad i Universitetsläraren 4/24)

Fler nyheter