Sök efter:

Vi måste visa modet att tänka stort, nytt och hållbart

Ledare i Universitetsläraren
Sanna Wolk, förbundsordförande SULF

För några veckor sedan avslutades SULF:s kongress. Kongressen är en mötesplats som för samman oss alla – från olika delar av landet, med olika erfarenheter och perspektiv – men med en gemensam strävan: att stärka och utveckla den svenska akademin. Inskickade motioner diskuterades och debatterades, förslag ställdes mot varandra, från talarstolen strömmade argument och motargument. Det är grundbulten i förbundets demokratiska processer och tillsammans har vi både identifierat ett antal utmaningar för akademin och en vision för framtidens akademi.

För mig är framtidens akademi inte bara en vision, utan det är också ett åtagande. Ett samhällsåtagande. Lärarna och forskarna behöver trygghet och akademisk frihet för att kunna utföra stordåd såväl för samhället som för studenterna. Det handlar om att värna den akademiska friheten, att säkerställa trygga anställningar som ger forskare och lärare modet att utforska det okända, och att skapa förutsättningar för kunskap som inte enbart styrs av kortsiktiga politiska eller ekonomiska intressen.

Den högre utbildningens frihet ska grundlagsskyddas och här har vi ett viktigt och tungt arbete framför oss. För våra medlemmar är trygga och stabila arbetsvillkor också mycket viktigt. Vi anser att stipendier som ersättning för arbete ska upphöra, att andelen basanslag för forskning och utbildning på forskarnivå ska öka och att lärosätena ska ta ett större ansvar för arbetsmiljön. Sveriges lärosäten måste också arbetas mer aktivt för att förebygga och hantera hot och hat.
Det här är viktiga grundförutsättningar och som leder till starkare medlemmar och därmed modigare forskning och undervisning. Vidare behöver lärosätena ta ansvar för att skapa attraktiva karriärvägar och främja strukturer som säkerställer att alla har samma förutsättningar för en akademisk karriär. För en hållbar akademi är också en inkluderande akademi. Vi vet att mångfald och jämställdhet inte bara är rättvisefrågor, utan nödvändiga för att ta tillvara hela samhällets kompetens och kreativitet.

SULF:s medlemmar har en avgörande roll i att värna det demokratiska samtalet. När populism och vetenskapsförnekelse hotar, måste vi vara en tydlig röst för kunskap, bildning och förnuft. Som jag ser det behöver framtidens akademi politiskt mod och långsiktighet. Staten har ett ansvar att trygga finansieringen och ge oss friheten att själva forma den väg vi ska gå. Men ansvaret ligger också på oss – att fortsätta driva på, att aldrig tystna, och att aldrig kompromissa om vår roll som samhällets kritiska röst och kreativa motor.

Lärarna och forskarna på våra lärosäten är vår ryggrad samtidigt som vi lever i en era av snabb förändring. Globala utmaningar som klimatkrisen, politisk oro och AI påverkar inte bara samhället i stort utan också våra arbetsuppgifter och arbetsmiljö. Det är nu vi måste visa modet att tänka stort, tänka nytt och tänka hållbart för att våra medlemmar ska få de bästa förutsättningarna att undervisa och forska. Vi på SULF kommer därför fortsätta vårt arbete för en akademi där doktorander, universitetslärare och forskare får bättre förutsättningar att stärka Sverige som en framstående kunskapsnation!
Tack än en gång för förtroendet att få fortsätta leda förbundet.

Sanna Wolk
Ordförande för SULF

Ledaren har publicerats i Universitetsläraren 6/24

Fler nyheter