Akademiska friheten behöver grundlagsskyddas
Under Almedalen anordnade SULF tillsammans med SFS, SUHF och SUA ett seminarium om grundlagsskydd av akademisk frihet. Idag är bara forskningens frihet skyddad i grundlagen. Nu behöver utbildningens frihet och lärosätena institutionella autonomi grundlagsskyddas för att skydda hela akademin. Hela verksamheten vid våra lärosäten behöver styras av de som kan verksamheten, universitetslärare och forskare, och inte politiker.
Sanna Wolk avslutade med uppmaningen att arbetet behöver sätta igång på riktigt:
- Det är en komplex fråga men det viktigaste som vi ser från våra organisationer är att arbetet sätter i gång. Vi har ett vallöfte och vi har en vilja från vissa politiker men det händer ingenting. Det behöver en utredning, säger Sanna Wolk, förbundsordförande.
Under seminariet fick Ida Karkiainen (S), ordförande för konstitutionsutskottet, och Anna Ekström, styrelseordförande för Umeå universitet, tidigare utbildningsminister för Socialdemokraterna kommentera arbetet för att grundlagsskydda den akademiska friheten. Ida Karkiainen sa bland annat att det finns en logisk plats i regeringsformen för att skydda akademiska friheten som helhet och Anna Ekström lyfte att grundlagsskydd skulle ge större tyngd de akademiska perspektiven. SULF fortsätter arbetet med våra samarbetsorganisationer för att grundlagsskydda den akademiska friheten, både här i Almedalen och i den kommande verksamheten. Seminariet webbsändes och går att se här (cirka 5.35).
Innan seminariet om grundlagsskydd deltog SULF:s förbundsdirektör Lars Geschwind i ett anslutande seminarium om UKÄ:s rapport om akademisk frihet. Seminariet handlade bland annat om arbetet framåt utifrån rapporten och hur samtalet om akademisk frihet ser ut på lärosätena idag. Det finns goda ambitioner men de behöver nu omsättas till praktik för att det faktiskt ska göra skillnad för universitetslärare och forskare.