Ett tekniskt missöde mellan SULF och Folksam har resulterat i att ett antal medlemmar har felaktigt fått information om att medlemskapet i SULF är avslutat och därmed har försäkringarna upphört. Det är endast de som själva begärt utträde ur SULF där detta gäller. Läs mer här.

Sök efter:

Glädjande resultat av svensk-turkiskt fackligt samarbete

Nyhet

I december förra året reste SULF tillsammans med Saco och Lärarnas Riksförbund till Turkiet för att träffa våra fackliga systerorganisationer och prata om situationen för den fria fackföreningsrörelsen i Turkiet och bristen på akademisk frihet inom akademin. Vi bad särskilt om att få träffa universitetslärare och forskare som har avskedats från sina jobb i efterdyningarna av kuppförsöket 2016. SULF:s motsvarighet i Turkiet, Egitim Sen, samlade en grupp av sina medlemmar för ett samtal med oss i Ankara.

Med i gruppen fanns den turkiska forskaren Onur Can Taştan, och de kontakter som skapades genom besöket i Ankara har nu lett vidare till ett samarbete mellan Taştan, SULF och Uppsala universitet. Taştan har beviljats finansiering från Svenska institutet för ett projekt för att jämföra utmaningar för fackliga organisationer i Turkiet och i Sverige. Taştan, tillsammans med många andra universitetslärare och forskare, avskedades från universitetet i Ankara 2016 efter att ha undertecknat en fredspetition. De avskedade forskarna, ”Peace Academics” fick dessutom yrkesförbud i Turkiet och fråntogs sina pass.

- Jag är mycket glad att anslag har beviljats för Taştans högaktuella forskning. Forskningsresultaten kommer att bidra till den statsvetenskapliga forskningen om fackliga rörelser och demokratiutveckling och han får nu möjlighet att fortsätta sin akademiska karriär. Resultaten kommer bland annat att kunna användas för att stötta de turkiska oberoende facken och demokratiutvecklingen i Turkiet,  säger Karin Åmossa, chefsutredare på SULF.  

I augusti kommer Onur Can Taştan till Uppsala för att arbeta som gästforskare på statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet.

 

Fler nyheter