Kommentar: Ekonomiska förutsättningar för lärarutbildningarna
Utredare Peter Honeth har överlämnat utredningen "Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning". Utredningen föreslår bland annat högre behörighetskrav, förändringar i examensordningen och ökade ersättningsbelopp för studenter på lärarutbildningarna. Om regeringen går vidare med förslagen kommer reformerna att ha stor påverkan på lärarutbildningarna i landet. SULF kommer att granska hela utredningen inför vårt remissvar men kommenterar redan nu förslagen som rör de ekonomiska förutsättningarna för lärarutbildningarna.
Ersättningen per student har urholkats under 30 år
SULF släppte tidigare i höst en rapport om de ekonomiska förutsättningarna för högre utbildning och kunde då visa att resurserna för lärarutbildningarna har minskat med minst trettio procent i fasta priser sedan 90-talet. De ekonomiska förutsättningarna på lärarutbildningarna påverkas även av förändringar i söktryck och genomströmning, vilket leder till att ekonomin är ansträngd på många lärosäten. Detta har lett till att flera lärosäten har varslat personal på lärarutbildningar. Utredningens förslag på behörighetskrav kommer att innebära färre studenter på lärarutbildningarna, vilket ytterligare försämrar de ekonomiska förutsättningarna. Enligt utredaren skulle reformerna innebära att antalet helårsstudenter minskar med ungefär en fjärdedel.
Utredningen lyfter behovet av mer resurser och skriver bland annat att det är "uppenbart att det behövs en resursförstärkning för lärarutbildningarna". Utredningen föreslår att de resurser som frigörs i och med att det blir färre studenter ska stanna kvar inom lärosätena. Utredningen föreslår dessutom särskilda ersättningsbelopp för ämnesstudier och ämnesdidaktiska studier, vilket innebär högre ersättning per student än idag. Dagens resurser skulle bibehållas inom lärarutbildningarna genom att det blev färre studenter men att ersättningen per student blir högre. SULF har länge påpekat att minskande resurser påverkar högre utbildning negativt och vi välkomnar att resursbehoven lyfts i utredningen. Oavsett vilka andra reformer som genomförs måste de ekonomiska förutsättningarna förbättras.
- Om regeringen väljer att gå vidare med reformer som minskar antalet studenter, måste de också lyssna på utredningens förslag om högre ersättning per student. Annars blir reformen en ren besparing och det vore oansvarigt att spara på lärarutbildningen när ekonomin helt enkelt inte går ihop. Oavsett om antalet studenter minskar eller inte, behöver ersättningen per student höjas rejält för att det ska finnas ekonomiska förutsättningar att bedriva lärarutbildning av hög kvalitet, säger Karin Åmossa, samhällspolitisk chef på SULF.
Det finns nu ett underlag på regeringens bord som ännu en gång lyfter behovet av högre ersättning per student. Liberalerna har under hösten annonserat att de håller med om att lärarutbildningarna behöver mer resurser. Det är nu viktigt att Liberalerna lyssnar på utredningen om att ersättningen per student måste höjas och att höjningarna behöver vara större än några procent. Resursbristen är heller inte isolerad till lärarutbildningarna utan regeringen behöver ta ett helhetsgrepp om alla ersättningsbelopp. I det kommande arbetet med utredningen kommer vi på SULF bland annat att analysera hur de särskilda ersättningsbeloppen för lärarutbildningen påverkar utbildningssystemet som helhet. Resursförstärkningen per student behövs på alla utbildningar.