Sök efter:

SULF på plats på ETUCES kongress

Nyhet

ETUCE, European Trade Union Committe for Education, har kongress i Montenegro. SULF är på plats och representeras av andra vice ordförande Helén Persson och Karin Åmossa, samhällspolitisk chef. På kongressen har två resolutioner om forskning och högre utbildning antagits. Den första, Defending higher education and research in an age of crises, kräver bland annat ökad offentlig finansiering för forskning och högre utbildning tillsammans med akademisk frihet och kollegialitet. Den andra resolutionen inom vårt område, Research and innovation: supporting fundamental research for resilient societies, talar om vikten av oberoende forskning, trygga anställningar och grundforskning för att bygga en bättre framtid. 

För oss som fackförbund inom forskning och högre utbildning är den här typen av ställningstaganden viktiga inte bara för oss, utan också för att lärarorganisationer inom andra delar av utbildningssystemet ska förstå och ställa sig bakom de kärnvärden som är en förutsättning för forskning och högre utbildning av hög kvalitet, säger Helén Persson.

Kongressen har också valt en ny ledning för ETUCE. Vi är särskilt glada för valet av Rob Copeland från vår systerorganisation UCU i Storbritannien som en av sex vice ordföranden. Han har under många år lett ETUCE:s kommitté för högre utbildning och forskning och har djupa kunskaper om förutsättningarna för forskare och universitetslärare runt om i Europa. Vi känner honom som en kunnig och ödmjuk person som har alla förutsättningar för att bygga goda relationer och lyfta forskning och högre utbildning inom ETUCE, säger Karin Åmossa. 

Rob Copeland ser tre stora utmaningar för europeisk forskning och högre utbildning.

  1. För det första är den akademiska friheten under attack över hela Europa. Den extrema högern är på frammarsch. Ett av deras mål är universiteten och den individuella akademiska friheten för våra medlemmar. 
  2. Den andra stora utmaningen är osäkerhet. Den höga andelen tidsbegränsade anställningar undergräver inte bara arbetsvillkor och jämställdhet; det har en negativ inverkan på kvaliteten på högre utbildning och forskning. Därför är kampen för ökad anställningstrygghet fortfarande kärnan i ETUCE:s strategi för högre utbildning och forskning.
  3. En tredje utmaning är finansieringens karaktär. Under de senaste åren har våra universitet blivit alltför beroende av privata inkomstkällor – vare sig det är studieavgifter för undervisning eller företagssponsring för forskning. Denna nyliberala politik gör våra lärosäten mer likriktade och mindre inkluderande, avslutar Rob Copeland.

SULF önskar Rob lycka till i hans nya uppdrag.

Fler nyheter