SULF:s kommentar på direktiven till utredning om akademisk frihet: Välkommet men var är skyddet mot politisk påverkan?

Pressmeddelande

Idag presenterade regeringen direktiv och utredare för en utredning om stärkt akademisk frihet. Utredningen ska bland annat undersöka om regelverket kring universitet och högskolor egna ansvar att skydda den individuella akademiska friheten inom lärosäten är tillräckligt.

- Akademisk frihet är inte ett privilegium för högskoleanställda, utan är en förutsättning för trovärdighet och en resurs för samhället i stort. Vi välkomnar därför att regeringen vill stärka skyddet av den akademiska friheten för lärare och forskare. Att skydda lärare och forskare är en del i arbetet att skydda kunskap, säger Sanna Wolk, förbundsordförande på Sveriges universitetslärare och forskare, SULF.

Vi håller med Johan Pehrson om att vetenskapliga framsteg kräver fri forskning. Kunskapsutvecklingen i vårt samhälle hotas när lärare och forskare tystas på olika sätt. Akademisk frihet är en viktig fråga för lärare och forskare vid universitet och högskolor. SULF:s senaste medlemsundersökning visar att akademisk frihet är den mest prioriterade frågan bland våra medlemmar.

Den akademiska friheten inskränks på många sätt och av många olika grupper. När Universitetskanslersämbetet frågade lärare och forskare hur den akademiska friheten var utmanad så var det vanligaste svaret politisk styrning och politisk påverkan. En brist i direktiven är att utredningen inte får i uppdrag att undersöka frågan om att skydda den akademiska friheten från otillbörlig politisk påverkan.

Det är välkommet att det undersöks hur stödet för lärare och forskare kan förbättras och att lärosätenas ansvar förtydligas där det behövs. Det är dock en stor brist att utredningen inte tar ett helhetsgrepp utifrån läget i Sverige och världen. Att grundlagen tydligt exkluderas gör också att vi inte kommer vidare i frågan om hur den akademiska friheten behöver stärkas på det sättet.

- Det är en brist att regeringen inte tar ansvar för det hot politikerna själva utgör. Utbildningsministern själv hänvisar till att amerikanska forskare söker sig bort från politisk klåfingrighet men vi ser inte hur utredningen hanterar risken för samma problem i Sverige. För att säkra oss att samma saker inte ska hända här behöver vi göra förändringar nu. En sådan förändring är att stärka skyddet av den akademiska friheten i grundlagen, säger Sanna Wolk.

Fler nyheter