Ansvarsfull internationalisering vid utbildnings-, forsknings- och innovationssamarbeten
2024-08-22
Delredovisning av regeringsuppdraget att främja ansvarsfull internationalisering vid utbildnings-, forsknings- och innovationssamarbeten
U2024/01012
Sveriges universitetslärare och forskare (SULF) har tagit del av rubricerad rapport och lämnar härmed sitt yttrande.
SULF:s övergripande synpunkter
SULF är en fackförening och en professionsorganisation som representerar drygt 22 000 forskare, lärare och doktorander vid högskolor och universitet. Som en central aktör inom den akademiska sektorn i Sverige, har SULF som mål att säkerställa att arbetsvillkor, karriärutveckling och anställningstrygghet för våra medlemmar håller en hög standard och ständigt förbättras.
SULF välkomnar möjligheten att yttra sig över rapporten "Ansvarsfull internationalisering", men hade gärna sett att vi fått den direkt. Vi delar uppfattningen om vikten av att främja en ansvarsfull internationalisering inom högre utbildning och forskning, men vi vill betona lärosätenas självständighet och ansvar.
SULF anser att lärosätenas autonomi och den akademiska friheten är grundläggande för en framgångsrik och etiskt försvarbar internationalisering inom högre utbildning och forskning. Vi ser med oro på förslag som centraliserar beslut om internationalisering, då detta kan inskränka lärosätenas förmåga att själva bedöma och hantera de risker och möjligheter som är unika för deras verksamhet. Vi avstyrker därför de förslag som innebär att beslut om strategisk inriktning och riktlinjer ska fattas på central nivå. I rapporten lyfts det faktum att det kan uppstå målkonflikter mellan nationella säkerhetshänsyn och den akademiska friheten och autonomin. Som rapporten också tar upp följer ett stort ansvar med frihet och autonomi. SULF håller med om det och förespråkar därför en fördjupad dialog mellan de självständiga lärosätena och regeringen eller berörda myndigheter. Att respektera lärosätenas institutionella autonomi förutsätter full tillit till lärosätenas förmåga att i dialog fatta ansvarsfulla beslut som rör deras verksamhet.
1. Policy – En övergripande strategisk inriktning för ansvarsfull internationalisering som beslutas av regering eller riksdag
SULF avstyrker förslaget om att en övergripande strategisk inriktning för ansvarsfull internationalisering ska beslutas på regerings- eller riksdagsnivå. Vi menar att en sådan centralisering riskerar att urholka lärosätenas autonomi och försvaga deras förmåga att anpassa sina internationella samarbeten efter specifika behov och förutsättningar. Istället förespråkar vi att strategiska beslut om internationalisering fattas i nära samarbete mellan självständiga lärosäten, regeringen och berörda myndigheter, där den akademiska friheten och lärosätenas ansvar för sina egna verksamheter respekteras fullt ut.
2. Vägledande nationella riktlinjer som mer i detalj redogör för bedömningar och ställningstaganden som behöver beaktas i arbetet med ansvarsfull internationalisering
Även när det gäller vägledande nationella riktlinjer, ser vi en risk att sådana riktlinjer, om de fastställs centralt, kan bli alltför generella och svåra att tillämpa i den mångfald av situationer som lärosätena möter. SULF avstyrker därför förslaget om att utforma detaljerade nationella riktlinjer på central nivå. Vi anser att riktlinjer för ansvarsfull internationalisering bäst utvecklas genom en kontinuerlig dialog mellan lärosäten, regering och myndigheter, där hänsyn tas till de specifika behov och risker som olika typer av forskning och internationella samarbeten innebär. Detta skulle säkerställa att riktlinjerna blir relevanta och praktiskt tillämpbara.
3. Riktlinjer som är anpassade till den egna verksamheten
SULF stödjer starkt tanken på att varje lärosäte ska ha möjlighet att utarbeta riktlinjer som är anpassade till den egna verksamheten, men vi vill betona att detta arbete måste ske utan att detaljstyras av centrala myndigheter. Lärosätena har den bästa insikten i sina egna forskningsområden och behov, och det är därför avgörande att de har friheten att själva utforma sina riktlinjer i dialog med berörda parter. En överdriven centralstyrning skulle riskera att skapa rigida strukturer som inte tar hänsyn till den dynamiska och föränderliga naturen hos internationella forskningssamarbeten.
Avslutande reflektioner
SULF understryker att lärosätenas autonomi och den akademiska friheten måste vara utgångspunkten för alla beslut rörande internationalisering. Vi avstyrker förslagen om centraliserade beslut och riktlinjer, och förespråkar istället en modell där beslut fattas i dialog mellan lärosäten, regering och relevanta myndigheter. Detta tillvägagångssätt skulle säkerställa att riktlinjer och policyer är flexibla, anpassningsbara och i linje med de specifika behov som olika lärosäten och forskningsområden har. Det är genom en sådan respekt för akademisk frihet och lärosätenas ansvar som Sverige bäst kan främja en ansvarsfull internationalisering.
För Sveriges universitetslärare och forskare
Lars Geschwind, förbundsdirektör
Karin Åmossa, samhällspolitisk chef