Fyra steg vid arbetslöshet

Den stora mängden visstidsanställningar gör att korta perioder av arbetslöshet inte är ovanligt för den som arbetar i högskolan. Trygghetsstiftelsens statistik visar dock att perioderna oftast är just korta och att majoriteten är tillbaka i arbete inom 6 månader. I det fall att du skulle bli arbetslös under en period finns både kollektivavtalade trygghetssystem i form av omställningsavtalet och en inkomstförsäkring ingår i ditt SULF-medlemskap.

Fyra-steg-vid-arbetslöshet_11. Anmäl dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen
Anmäl dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag.

Fyra-steg-vid-arbetslöshet_2

2. Ansök om a-kassa från Akademikernas erkända arbetslöshetskassa (AEA)*
Du fyller i din ansökan direkt på AEA:s hemsida och laddar upp ett arbetsgivarintyg för de senast 12 månaderna. Båda dessa delar behövs för att du ska kunna prövas för att få inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning.   Mer information om hur du söker ersättning finns här. *eller annan svensk arbetslöshetskassa.

Fyra-steg-vid-arbetslöshet_3

3. Kontakta Trygghetsstiftelsen
Kontakta Trygghetsstiftelsen för att kontrollera om du omfattas av det statliga Omställningsavtalet. Den som omfattas kan också ha rätt till komplettering av a-kassan i ytterligare 150 dagar från SULF:s inkomstförsäkring.

Fyra-steg-vid-arbetslöshet_4

4. Ansök om ersättning från SULF:s inkomstförsäkring
Om du har rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan men inte har rätt till komplettering av a-kassan från Trygghetsstiftelsen så ska du ansöka om ersättning från SULF:s inkomstförsäkring. Anmäl sedan snarast möjligt din arbetslöshet till Folksam på ansökningsblanketten.

Frågor?

Om du har frågor inför eller med anledning av din arbetslöshet är du välkommen att höra av dig till någon av SULF:s ombudsmän i SULF:s medlemsrådgivning.

Hittade du det du sökte?

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på sulf.se godkänner du det. Läs mer om användning av kakor.