SULF.se / Faktabanken / Arbetslöshet / Fyra steg om du blir arbetslös

Fyra steg om du blir arbetslös

Fyra steg vid arbetslöshet

Den stora mängden visstidsanställningar gör att korta perioder av arbetslöshet inte är ovanligt för den som arbetar i högskolan. Trygghetsstiftelsens statistik visar dock att perioderna oftast är just korta och att majoriteten är tillbaka i arbete inom 6 månader. I det fall att du skulle bli arbetslös under en period finns både kollektivavtalade trygghetssystem i form av Omställningsavtalet och sedan 1 januari 2015 ingår en inkomstförsäkring i ditt SULF-medlemskap.

Fyra-steg-vid-arbetslöshet_1

Anmäl dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen
Anmälan ska ske på din första arbetslösa dag (vardag). Du kan förbereda din inskrivning och hitta den arbetsförmedling som är närmast dig på Arbetsförmedlingens hemsida.

Fyra-steg-vid-arbetslöshet_2

Ansök om a-kassa från Akademikernas erkända arbetslöshetskassa (AEA)
Du fyller i din ansökan direkt på AEA:s hemsida och laddar upp ett arbetsgivarintyg för de senast 12 månaderna. Båda dessa delar behövs för att du ska kunna prövas för att få inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning.   Mer information om hur du söker ersättning finns här.

Fyra-steg-vid-arbetslöshet_3

Kontakta Trygghetsstiftelsen
Kontakta Trygghetsstiftelsen för att kontrollera om du omfattas av det statliga Omställningsavtalet. Den som omfattas kan också ha rätt till komplettering av a-kassan upp till 80% av din faktiska inkomst. Du kan också höra av dig till SULF:s medlemsjour så försöker vi reda ut frågan åt dig.

Fyra-steg-vid-arbetslöshet_4

Ansök om ersättning från SULF:s inkomstförsäkring
Om du har rätt till inkomstrelaterad ersättning från a-kassan men inte har rätt till komplettering av a-kassan från Trygghetsstiftelsen så ska du ansöka om ersättning från SULF:s inkomstförsäkring. Anmäl sedan snarast möjligt din arbetslöshet till Folksam på ansökningsblanketten.
Om du har frågor inför eller med anledning av din arbetslöshet är du välkommen att höra av dig till någon av SULF:s ombudsmän i SULF:s medlemsjour.

Vi kan högskolan! Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, är universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas fackliga och professionella organisation. Bli en av oss!
Hittade du det du sökte?