Stoppa inte utredning om lärosätens organisationsform
Under söndagen rapporterade DN att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna kan stoppa utredningen om statliga lärosätens organisationsform. SULF var positiva till utredningen när den presenterades i den forskningspolitiska propositionen men har även varit kritiska när utbildningsministern Johan Pehrson ensidigt fokuserade på stiftelser i en intervju under våren.
- Det finns brister med att lärosäten är förvaltningsmyndigheter och vi tycker det är bra att frågan undersöks. Utredningen behöver dock vara öppen för flera olika lösningar och kan inte vara inlåst i att en organisationsform är lösningen i förväg, säger Karin Åmossa, samhällspolitisk chef på SULF.
I den forskningspolitiska propositionen står det att regeringen vill ”tillsätta en utredning för att analysera ändamålsenligheten i dagens myndighetsform för statliga universitet och högskolor”. SULF tycker en utredning med ett sådant öppet uppdrag kan bidra till arbetet med att stärka den akademiska friheten. Det är dock avgörande att typ av organisation inte bestäms i förväg och att förbättringar inom nuvarande organisationsform även inkluderas i uppdraget. Ett sådant upplägg för utredningen går även i linje med formuleringen i den forskningspolitiska propositionen.
- Frågan om hur den akademiska friheten kan stärkas är för viktigt att stoppas på detta sätt. Vi hoppas regeringen, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna kan hitta en väg framåt så det blir en utredning. En organisationsförändring är inte en garant för akademisk frihet och en utredning skulle kunna ge mer kunskap om problembilden. Det finns flera sätt att lösa problemen och om utredningen stoppas innan den tillsätts så går vi miste om kunskap, säger Karin Åmossa.
Förvaltningsmyndigheter är inte det enda sättet att organisera verksamhet inom staten. Till exempel har domstolar har egen ställning vid sidan av förvaltningsmyndigheter i regeringsformen och 2020 års grundlagskommitté har lagt förslag hur man kan stärka skyddet för domstolarnas och domarnas oberoende. Det finns därmed andra statliga organisationsformer som behöver undersökas mer djupgående utöver eventuella icke statliga organisationstyper.
Om utredningens uppdrag är att undersöka ändamålsenligheten i dagens myndighetsform så skulle den även kunna ge förslag på hur den akademiska friheten kan stärkas inom nuvarande organisationsform. Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna bör därför fokusera på att direktiven blir så bra som möjligt istället för att stoppa utredningen helt. En fri och utforskande utredning som undersöker ändamålsenligheten att lärosäten är förvaltningsmyndigheter kan göra just det. Läs mer om SULF:s åsikter kring utredningen i vår tidigare kommentar.