Sök efter:

Anna Asratian

"För att tillsammans med kollegan Sanne Toivainen Eloff ha startat en etikstrimma* med temat Right, wrong or in between".

Bild på Anna Asratian, Linköpings universitet.Grattis du har utsetts till högskolehjälte, hur känns det?

Tack, vilken upplyftande nyhet i höstmörkret!

Varför är det viktigt att lyfta hjältar inom högskolan?

Vi alla är viktiga kugghjul i ett maskineri, och genom att hylla de som skapar en utveckling eller förbättring som främjar systemet i det stora hela, så kan vi inspirera och plöja vägen för nya och bättre initiativ. Det värdesätter också altruistiska handling framför egen prestige och uppmuntrar nya tankesätt.

För även den minsta snöboll som sätts i rullning under rätt förutsättningar kan byggas upp till att skapa stort genomslag. Så glöm inte att lyfta din hjälte med något så litet som ett ”bra jobbat”, för vem vet vad den uppmuntran kan leda till!

För egen del så var detta synliggörande av vårt initiativ en riktigt motivationshöjare och -faktor till framtiden!

Hur har du bidragit/hur vill du bidra till att skapa förändring inom högskolevärlden?

Jag är en nyfiken och kronisk ja-sägare som gillar att utvecklas och utveckla verksamheter, gärna tillsammans med andra. Under mina år av engagemang inom bland annat ideella sektorn så har jag noterat att tillfällen till dialog är utmärka sätt för att skapa förutsättningar för förändring och förbättring.

Efter en inspirationsföreläsning med efterföljande diskussion med Kjell Asplund vid vår institution landade min doktorandkollega, Sanne, och jag i att starta en forskningsetik strimma för doktorander och andra intressenter. Forskningsetik är ett flytande ämne som hela tiden utvecklas till nya former och därför ville vi skapa möjligheten att diskutera de ofantligt många vinklarna av detta mångfacetterade ämne. Under våren 2022 skapade vi därför 4 träffar med inspirerande föreläsare och en paneldebatt på temat ”Right, wrong or in between”.

Dessutom har jag vid tidigare tillfälle, tillsammans med en annan grupp engagerade personer, jobbat för att underlätta för mindre forskargrupper att anställa doktorander vid vår fakultet. Vi lyckades i dialog med fakulteten hitta en riktigt bra lösning som har varit kul att se utvecklas och gynna fler att få utmanas in om akademin.

Det har varit med stor glädje jag har jobbat med fantastiska människor för att kunna åstadkomma allt detta, och jag ser fram emot att diskutera nya idéer och initiativ med både gamla och nya bekantskaper för nya äventyr i framtiden! Och jag ser såklart fram emot att höra om andra högskolehjältars initiativ, så ta tag i den idén du har i bakhuvudet och testa! Den värsta som händer är att du lär dig något av det.

*En strimma är ett återkommande moment under utbildning.

Nominering

Tillsammans med doktorandkollegan Sanne Toivainen Eloff startade Anna en etikstrimma för doktorander (och andra intresserade) där olika etiska dilemman diskuterades. Strimman startade våren 2022 med temat ”Right, wrong or in between” med allmänna diskussioner om etik, preklinisk forskning med försöksdjur och klinisk forskning. I början av hösten 2022 avslutades strimman med en paneldebatt tillsammans med Lars Sandman, Erica Mattelin och Sven Stafström på temat ”Forskning i kris och krig”.

Anna och Sanne har fått positiv feedback från personer på flera håll på Medicinska fakulteten och har även blivit tilldelade ett pris ”Excellent Inspirer” från Studentkåren Consensus och föreningen DOMFIL.