Sök efter:

Förslag till ny förbundsstyrelse

Nyhet

Snart är det dags för kongress vilket betyder val av ny förbundsstyrelse. Vi har passat på att kolla vilka det egentligen är valberedningen föreslagit. Du kan också ladda ned en pdf med alla presentationer.

Här hittar du allt du behöver veta om SULF:s kongress.

Sanna Wolk – ordförande

Beskriv din bakgrund!

Förbundsordförande för SULF sedan 2021. Är jurist i botten och professor i juridik som är specialiserad på immaterialrätt. Är också ordförande för Svenska FN-förbundet samt grundare av NU: Nolla Utanförskapet, som arbetar med utbildning och unga i utanförskap.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Att fortsätta med mitt arbete för starkare medlemmar, starkare förbund och starkare akademi. Att fortsätta arbeta aktivt för att omvandla våra viktiga förbundsfrågor som schysta arbetsvillkor och bra arbetsmiljöer till praktiska handlingar som gynnar våra medlemmar. Samtidigt vill jag vara en stark röst för SULF på universitet och högskola, hos politikerna och i media. Samt fortsätta skapa närhet till medlemmarna och utveckla kontakten med våra SULF-föreningar.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Få schysta arbetsvillkor och bra arbetsmiljö för SULF-medlemmarna, och påverka politiker för att stärka medlemmarnas ställning och rättigheter. En annan viktig fråga är att ha en från politisk styrning fri utbildning och forskning. Men också AI är en oerhört viktig fråga, hur den påverkar vårt dagliga arbete på lärosätena och är nära sammankopplad med just arbetsvillkor och -miljöer.

Detta visste ni inte om mig!

Är alltid lite pirrigt på väg till mina besök på våra lärosäten för att träffa medlemmar, SULF-styrelser och rektorer. 

Håkan Lindkvist – 1:a vice ordförande

Beskriv din bakgrund!

Jag är lektor i matematisk statistik vid Umeå universitet. Jag har arbetat fackligt lokalt sedan 1996 och jag har
varit ordförande för Saco-S-rådet vid Umeå universitet sedan 2007. Jag sitter i den lokala styrelsen för SULF/Umeå. 2006 blev jag invald som suppleant i förbundsstyrelsen och därefter var jag ordinarie leda­mot i
4 år. De senaste 12 åren varit ledamot i förbundsstyrelsens arbetsutskott. Jag är också ordförande i SULF:s förhandlingsde­legation och en av SULF:s ledamöter i Saco-S representantskap.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag hoppas kunna bidra med min breda kunskap om fackliga frågor samt min långa erfarenhet av fackligt arbete.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

SULF har många utmaningar i framtiden men om jag ska lyfta tre så får det bli akademisk frihet, villkorsfrågor samt upphovsrätt.

Detta visste ni inte om mig!

Jag har ett stort intresse för matlagning.

Helén Persson – 2:a vice ordförande

Beskriv din bakgrund!

Jag har varit adjunkt, doktorand och lektor på den lilla högskolan och är för närvarande biträdande lektor på det stora universitetet.

Jag har arbetat både lokalfackligt och i SULF:s styrelse.

Därutöver har jag styrelseuppdrag i andra verksamheter, vilket också är lärorikt.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag kan bidra med erfarenhet och ett stort engagemang för fackliga frågor. Jag vill bidra med internationella och högskolepolitiska perspektiv, utan att förlora fokus på våra medlemmars arbetsvillkor. 

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

  1. Akademisk frihet
  2. Arbetsvillkoren i högre utbildning och forskning
  3. Medlemsrekrytering

Haro de Grauw – 3:e vice ordförande

Beskriv din bakgrund!

Som heltids doktorandombudsman på Lunds universitet stöttar jag doktorander i alla frågor som rör rättigheter, skyldigheter och deras ställning inom universitetet. Inom SULF har jag varit styrelseledamot i lokalföreningarna SULF/Uppsala och SULF/Lund, och är idag vice-ordförande i SULF:s doktorandförening. I förbundsstyrelsen har jag varit med sedan 2018, och tredje vice-ordförande sedan 2021. Bortom SULF har jag bland annat varit ledamot i Uppsala universitets styrelse.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Utifrån mitt jobb som doktorandombudsman hoppas jag kunna bidra med ett doktorandperspektiv, samtidigt som jag har med mig ett mer långsiktigt SULF-perspektiv, som våra doktorandkollegor av naturliga skäl oftast saknar. En annan hjärtefråga är hur vi kan engagera fler inom SULF – särskilt våra kollegor som är yngre eller har utländsk bakgrund.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Den lokalfackliga verksamheten på lärosätena behöver förstärkas: det räcker inte att finnas på nätet och på sociala medier, vi behöver bli mer aktiva och mer synliga lokalt, där våra kollegor finns. En ytterligare utmaning i detta är att det verkar ha blivit vanligare med arbetsgivare och linjechefer som ser negativt på fackligt engagemang: det förekommer att unga kollegor blir direkt tillsagda att låta bli. Så kan vi inte ha det! Och till slut en utmaning för hela högskolebranschen, som vi behöver möta tillsammans med arbetsgivarna: yrket är inte attraktivt längre. Villkoren och förutsättningarna för undervisning och forskning har urholkats så pass mycket att allt fler kollegor väljer att göra annat i livet. Den trenden måste vändas!

Detta visste ni inte om mig!

Snart får jag lov att fira 10 år i Sverige: jag flyttade hit februari 2015 från Skottland, utan tydliga planer, när min sambo (numera fru) fick jobb i Stockholm. Till en början handlade vardagskampen om att skaffa ett personnummer och lära mig språket. Mycket har hänt sedan dess!

Stephan Baraldi – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Jag är socialpsykolog och lektor/docent vid Stockholms universitet med ca tjugo års erfarenhet inom undervisning samt frågor kopplade mot forskning, ledning och utveckling. Även ca 4 års erfaren av aktivt fackligt arbete inom SULF-SU och Saco-SU. Jag tror att mina kunskaper och kompetenser inom områdena organisation, mellanmänskliga processer, grupper samt analys kan komma till användning i Förbundsstyrelsens arbete.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag hoppas kunna bidra till att både plantera och utveckla frågor kopplade mot hållbarhet, rättvisa, demokrati och lika villkor inom ramen för Förbundsstyrelsens strategiska arbete. Det gäller såväl mjuka faktorer (t.ex. hållbar kunskaputveckling) som hårda faktorer (t.ex. status, makt, lön, styrning). 

Vilka utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Grundläggande värderingar kan komma att urholkas i (vissa) miljöer alltmer präglade av linjeorganisation, maktdynamik och korruption.

Min spaning är att alltfler inom akademien kommer att vilja bli medlemmar i facket och även engagera sig mer i fackliga frågor/fackligt arbete. Men jag tror samtidigt att den interna konkurrensen inom den fackliga rörelsen kommer att öka där t.ex. två eller flera förbund inom Saco konkurrerar om samma medlemmar, såväl nuvarande som potentiella. 

Detta visste ni inte om mig!

Jag är egentligen musiker 😊

Monika Berg – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Jag är docent i sociologi och har varit fackligt engagerad sedan några år. Jag är ordförande för vår lokala SULF-förening i Örebro, samt lokalt ombud för Saco-S på lärosätet. Jag har den senaste mandatperioden suttit som suppleant i SULF:s förbundsstyrelse.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Ett par frågor som engagerar mig extra mycket är organisering och styrning av universitet och högskolor. Det gäller både hur det påverkar forskningens förutsättningar och praktiker, samt hur det påverkar arbetsmiljörelaterade frågor. En annan fråga som även är central i min forskning är relationen mellan vetenskap och politik.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Vi har ett antal utmaningar att ta tag i. En som jag ser som extra viktiga är de ekonomiska förutsättningar att bedriva god universitetsutbildning. En annan fråga är accelerationstakten på forskning vilken drivs på flera faktorer. Till sist tror jag att vi behöver blicka framåt och tänka nytt när det gäller hållbarhet. Hur ser en hållbar akademi ut 2040?

Detta visste ni inte om mig!

Jag har under ett års tid inte konsumerat några saker (undantaget mat och förbrukningsvaror såsom tandkräm och liknande).

Linda Eriksson – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Jag är doktorand i humanistiska studier med inriktning engelska vid Örebro universitet. Jag var ledamot i Örebros universitetsstyrelse i tre år från juli 2020 till juli 2023. Mot slutet av perioden blev jag invald i SULF:s doktorandförening och var doktorandföreningens representant i förbundsstyrelsen. Jag är också ledamot i den nystartade SULF-föreningen vid Örebro universitet.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag vill framför allt bidra med ett doktorandperspektiv på olika frågor under min tid i förbundsstyrelsen. Doktorander har ofta en utsatt position inom akademin och det kommer återkommande rapporter om hur doktorander behandlas som om de vore underkastade andra anställda, att de oftare utsätts för mobbning och sexuella trakasserier, osv. SULF har en mycket viktig roll i att förbättra villkoren för doktorander.  

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Tre viktiga frågor för SULF är den akademiska friheten som utmanas på olika sätt just nu, AI och de utmaningar det medför inom såväl forskning som undervisning, och de många tidsbegränsade anställningar som försämrar villkoren för SULFs medlemmar.

Detta visste ni inte om mig!

Mitt avhandlingsarbete handlar om läsande av engelskspråkig kurslitteratur inom högskolan och övergången från gymnasieskolan till högre studier.

Ingrid Lander – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Jag är docent i kriminologi vid Stockholms universitet, men arbetar numera mer eller mindre heltid som Saco-S ordförande vid SU. Det är enbart doktorandhandledning jag ägnar mig åt i mitt ordinarie arbete. Det fackliga engagemanget inom universitetssektorn har jag haft redan sedan min tid som doktorand i slutet av 1990-talet, vilket hänger samman med att jag alltid haft ett starkt samhällspolitiskt engagemang och intresse. Av detta kommer att jag har en mycket lång föreningsvana både i ideella-, fackliga- och (social)politiska organisationer. Min erfarenhet som Saco-S ordförande vid SU sedan 2017 tror jag kan bidra till FS genom att det i sig innebär kunskaper om vardagsfacklig verksamhet på fältet.  

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Min förhoppning är att kunna bidra genom min erfarenhet av lokalfackligt arbete och därmed kunskaper om hur SULF:s fackliga politiska inriktning tas emot bland våra medlemmar och av arbetsgivaren. En annan förhoppning är att mitt samhällsengagemang kan bidra i en tid då flera av de kärnvärden vi tagit förgivet i samhället och inom akademin idag är hotade. 

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

En utmaning är hantera den något aggressive rekryteringskampanj som Sveriges lärare bedriver, dvs att de konkurrerar om samma medlemmar, vilket är högst ovanligt i svenska fackföreningsrörelse. En andra utmaning är att hantera den kritik som finns gentemot Saco-S lönesystem med lönesättande samtal. En tredje utmaning är frågan om arbetstidsplanering, vilken är knuten till frågan om balans i arbetsuppgifterna mellan undervisning och forskning. Den sista utmaningen är stoooor.  

Detta visste ni inte om mig!

Haha, det fins mycket tror jag, men om jag ska säga något så är det väl att jag inte bara är docent i kriminolog utan också yogalärare som dessutom är kär i Island och att där rida islandshäst. 

Auđur Magnúsdóttir – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Jag var politiskt aktiv som student på Island och har alltsedan jag genomgick forskarutbildning i Sverige engagerat mig i fackliga frågor. Jag var exempelvis ordförande för doktorandkollegiet vid min institution. Innan jag blev fackligt förtroendevald vid Göteborgs universitet 2018 innehade jag länge uppdrag som arbetsmiljöombud. Jag har dessutom varit ordförande för SULF GU och är nu ordinarie ledamot i samma styrelse.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag har genom min breda erfarenhet av fackligt arbete liksom mina kontakter med andra universitet och högskolor god insyn i universitetsanställdas villkor. Vi måste motverka utvecklingen mot högre arbetsbörda tillsammans med krympande resurser riskerar att

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Att motverka krympande resurser till forskning och utbildning, att värna akademisk frihet och universitetsanställdas generella anställningsvillkor.

Detta visste ni inte om mig!

Jag kan konsten att spå i kaffe.

Mats Nilsson – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Det har gått lite drygt 25 år sedan jag börjande arbeta inom högskolesektorn. Under åren som passerat har jag varit lärare, doktorand, forskare, chef och facklig förtroendeman roller som givit mig insikter om de utmaningar och möjligheter som finns inom högre utbildning och forskning. Idag arbetar jag som prefekt vid Karlstads universitet och är docent i kulturgeografi.  

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag kan bidra med en bred erfarenhet och djupa kunskaper om de system och strukturer som formar dagens situation.  

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

För mig handlar det mycket om de klassiska frågorna inom SULF; att säkra goda anställningsvillkor, att säkerställa akademisk frihet samt att trygga för god arbetsmiljö.

Detta visste ni inte om mig!

Mitt stora intresse för att renovera.

Mikael Palmgren – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Engagerad i fackligt arbete i drygt tjugo år och ordförande för SULF och Saco i Jönköping sedan 2016.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag tror jag kan bidra med kreativitet, nytänkande och ett stort engagemang.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Medlemsrekrytering generellt men även att yngre personer ser vikten av fackens betydelse för Svenska modellen och för en bra arbetsmiljö och trygga anställningar.

Detta visste ni inte om mig!

Jag har precis byggt ett Attefallshus på egen hand (nästan) med flertalet kreativa och nytänkande lösningar.

Benny Behbood Borghei – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Utbildning och erfarenhet

  • Doktorerade vid Linköpings universitet (2012–2018) med inriktning på innovationssystem och hållbar utveckling
  • Utbildad inom både teknik och ekonomi med 17 års erfarenhet inom akademin, både som student och forskare/doktorand: två grundexamina (2001 och 2006), två masterexamina (2009 och 2011), licentiatexamen (2015) doktorsexamen (2018).
  • Forskningsinriktning på teknologipolicy och EU:s innovationssystem 
  • Tidigare uppdrag i Europarådets parlamentariska församling och Europaparlamentet i Strasbourg (2020–2021)
  • Anställd vid RISE forskningsinstitut sedan 2021


Medlemskap och uppdrag 

  • SULF medlem sedan 2012 
  • Dubbelanslutning: SULF / Sv. Ing.
  • Styrelsemedlem på SULF:s doktorandförening (2015 - 2018)
  • Valberedningskommitté för doktorandföreningen (2018 – 2021)


Prestation och engagemang inom SULF

  • Tillsammans med våra kollegor i SULF:s doktorandförening tog vi oss an centrala frågor kring uppehållstillstånd, försäkringar, avtal samt viktiga aspekter av doktoranders hälsa och välbefinnande i Sverige.
  • Vi drev fram förändringar i Migrationsverkets praxis för permanent uppehållstillstånd för utländska doktorander, vilket gjorde det möjligt för cirka 5,000 doktorander och deras familjer (med hög akademisk utbildning) att stanna kvar och fortsätta bidra till vetenskapliga framsteg och samhällsutvecklingen i Sverige.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag vill gärna bidra med ett systemperspektiv på det fackliga arbetet och samtidigt stärka kopplingarna mellan akademin och näringslivet. Idag finns det många som vill växla mellan akademin och näringslivet, men övergången är väldigt svårt.

Jag vill också öka synergierna mellan akademin, industrin och offentlig sektorn inom tvärvetenskaplig forskning, då dagens komplexa utmaningar kräver ett mer tvärvetenskapligt angreppssätt för forskning och utveckling.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

  1. Internationella händelser och globala incidenter: hur kommer vi navigera dessa komplicerade situationer?
  2. Beredskap och resiliens: hur kan vi bidra med?   
  3. Hur kan vi göra den akademiska världen mer attraktiv för högkvalificerade talanger i Sverige?

Detta visste ni inte om mig!

Under min tid inom akademin gick jag upp en hel del i vikt, men efter att ha tagit min doktorsexamen lyckades jag gå ner 20 kg genom aerob träning och periodisk fasta dvs. "intermittent fasting". Hör gärna av er om ni vill ha tips på hur man kan gå ner i vikt! 😉

David Rule – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Min akademiska utbildning är som matematiker och började jobbar fackligt som arbetsmiljöombud i min institution. Sedan blev jag aktiv i min lokala SULF förening och nu är jag ordförande i den. Jag är även suppleant i den utgående förbundsstyrelsen.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag känner att akademisk frihet är jätteviktigt och jag är intresserad att bevaka och påverka hur samspelet mellan kärnverksamhet och administrationen utvecklas.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Rekrytering är alltid en viktig fråga för oss - vi behöver alltid vara fler. Sedan är produktivitetsavdraget fortfarande ett av några problem med finansieringssystemet i högre utbildning. Ett specifikt utfall av det är att det undergräver konkurrenskraften av svenska lärosätena internationellt.

Detta visste ni inte om mig!

Jag känner att jag har lärt mig mycket om samhället genom att lära mig vara en biodlare och jämföra bisamhällen med hur vi människor samverkar.

Marie Tapper – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Pedagogisk utveckling inom högskolan tillsammans med fackligt arbete är två stora intressen och jag har förmånen att arbeta med båda genom min tjänst som pedagogisk utvecklare tillsammans med ordförandeskapet för Högskolan Dalarnas Saco-S förening. Min forskningsbakgrund ligger inom engelsk lingvistik och under min doktorandtid på 1990-talet var jag gästforskare på University of California, Berkeley under ett år och doktorandombudsman på Lunds universitet under ett annat så det fackliga intresset började tidigt.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag hoppas kunna bidra på ett positivt sätt till styrelsearbetet utifrån den kunskap och erfarenhet som mitt långvariga och varierade fackliga arbete som student, doktorand och lärare på flera lärosäten har gett mig.    

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

De tre främsta utmaningarna för SULF utifrån mitt perspektiv är på lokal nivå att öka den fackliga anslutningsgraden och det fackliga engagemanget tillsammans med att upprätthålla bra arbetsvillkor och arbetsmiljö i dessa alltmer bistra ekonomiska tider för många lärosäten samt på nationell nivå att värna den akademiska friheten från de påvisade utmaningarna politisk styrning och rådande forskningsfinansieringssystem.

Detta visste ni inte om mig!

Jag är pusselentusiast, meditationsledare och sysslar gärna med improvisationsteater.

Mikael Wiberg – ledamot

Beskriv din bakgrund!

Jag heter Mikael Wiberg, jag är professor i informatik och vice ordförande för professorsföreningen vid Umeå universitet, som även den är en del av SULF. Detta blir min andra mandatperiod i förbundstyrelsen.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag vill fortsätta mitt engagemang för bra arbetsvillkor, allas lika värde, och betydelsen av akademisk frihet.

Vilka utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Den akademiska friheten är fortsatt hotad, och vi behöver arbeta tillsammans med lärosätena för att stärka denna.

Detta visste ni inte om mig!

På fritiden gillar jag att bygga och renovera, och att segla!

Roger Andersson – 1:a suppleant

Beskriv din bakgrund!

Jag har varit verksam inom universitetsvärlden i över 20 år på fyra olika lärosäten. Mina uppdrag har omfattat både forskning och undervisning, vilket har gett mig en bred erfarenhet. Jag har även undervisningserfarenhet från både grund- och gymnasieskola. Under några år var jag fackligt aktiv inom vår lokala Saco-S styrelse, vilket gav mig insikt i hur lärosäten organiseras. Dessutom har jag erfarenhet av lärosätenas interna arbete genom att ha varit doktorandrepresentant i både fakultetsnämnd och utskott. Jag har också erfarenhet av styrelsearbete från flera föreningar, där jag i vissa fall har verkat som ordförande.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag vill bidra med min breda och långa erfarenhet av både undervisning och forskning från olika lärosäten. Dessa år har mestadels varit givande och utvecklande för mig, men de har också inneburit att jag ställts inför utmaningar kring exempelvis arbetsvillkor. Jag har även erfarenhet av att arbeta med arbetsmiljöfrågor efter att ha varit arbetsmiljöombud.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

  1. Världen är en orolig plats nu och värdet av vetenskaplig kunskap är kanske mer ifrågasatt än någonsin tidigare. Samhällsmedborgare möts hela tiden av alternativa åsikter som ställer krav på ett kritiskt förhållningssätt och att lärosätena kan erbjuda en undervisning som bygger på vetenskapliga kunskaper. För detta krävs forskning av hög kvalitet. Akademisk frihet är en central fråga för SULF.
  2. Samhället behöver välutbildade medborgare, men samtidigt kämpar lärosäten med ekonomin. Därför behöver SULF bevaka arbetsvillkoren för både lärare och forskare.
  3. Arbetsmiljö, både fysisk och psykosocial, är viktig att bevaka när högskolesektorn förändras.

Detta visste ni inte om mig!

Att jag har sprungit maraton i 50 olika länder och åkt Vasaloppet på skidor 23 gånger.

Malin Podlevskikh Carlström – 2:a suppleant

Beskriv din bakgrund!

Jag disputerade 2020 och är idag biträdande universitetslektor och docent i ryska vid Göteborgs universitet. Innan dess, mellan 2021–2023 var jag utlandsstationerad postdoktor i Åbo, Finland. Jag var under min doktorandtid engagerad i fackliga frågor och hade uppdrag både inom studentkåren och SULF. Jag har tillexempel varit ledamot i SULF:s doktorandförening, doktorandrepresentant i Förhandlingsdelegationen, ordförande för Göteborgs universitets doktorandkommitté och suttit som doktorandrepresentant i Göteborgs universitets universitetsstyrelse. Under första året av min postdok-tjänst var jag dessutom förtroendevald för Saco-S i Göteborg, vilket gav mig nya perspektiv på det fackliga arbetet.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Under min doktorandtid fokuserade jag mycket på internationalisering och förutsättningarna för internationella doktorander i Sverige. Detta engagemang jag tar med mig in i arbetet i förbundsstyrelsen. Jag anser det vara viktigt att förutsättningarna för internationella doktorander, postdoktorer, forskare och lärare förbättras, både för deras egen och för Sveriges skull.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

Forskningens frihet är en annan hjärtefråga, och en utmaning för SULF att arbeta med under den närmaste tiden. Jag anser att akademisk frihet bör grundlagsskyddas. Andra stora utmaningar är forskningsfinansieringen och Sveriges finansiering av högre utbildning i stort.

Detta visste ni inte om mig!

Jag är passionerad scoutledare och nybliven kårordförande i Högsbotorps scoutkår i Göteborg.

Vesa Leppänen – 3:e suppleant

Beskriv din bakgrund!

Jag är professor i personal- och arbetslivsvetenskap med inriktning sociologi vid Högskolan Kristianstad. I min forskning har jag intresserat mig för en rad olika yrken, bl.a. distriktssjuksköterskor, undersköterskor, hushållsarbetare, butikspersonal, skogsbrukare och kundtjänstpersonal. Jag är ledamot i SACO-S styrelse och ordförande i SULF:s styrelse vid Högskolan Kristianstad.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Jag är engagerad i frågor som har att göra med arbetsmiljö, arbetstider, digitalisering och artificiell intelligens samt forskningens frihet.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

En viktig utmaning handlar om digitalisering och artificiell intelligens inom högskolan, vilket kommer leda till stora konsekvenser för undervisning, forskning och administration. Hur påverkas arbetsmiljön? Hur ska omställningen organiseras? Hur ska högskolans olika yrkesgrupper utbildas? Hur ska anställdas integritet och självständighet tryggas?

En annan utmaning handlar om arbetstider. Trots arbetstidsavtalet så förekommer det att tjänstgöringsplaner inte upprättas i tid, inte upprättas alls eller ändras av arbetsgivare utan föregående överenskommelser med arbetstagare. Det är också tydligt att många inte hinner utföra sitt arbete inom ramen för den tid som anges i tjänstgöringsplanerna och att många arbetar oavlönat. Det förekommer också att överenskommelser mellan arbetsgivare och arbetstagare, utöver det som sägs i tjänstgöringsplanerna, är muntliga och diffusa och att arbetstagare inte får ersättning för det arbete som de utfört. Hur kan arbetsgivarnas följsamhet med avtalet ökas? Hur kan tjänstgöringsplaner utvecklas? Hur kan SULF bidra till att rusta medlemmar att bevaka sina rättigheter? Finns det möjlighet att utveckla tekniska lösningar som stöd till medlemmar?

En tredje fortsatt utmaning handlar om att bevaka och utveckla forskningens frihet. Ett grundläggande villkor för fri forskning är att det ingår en rimlig portion grundforskningstid i alla lärares och forskares anställningar. Ett annat grundläggande villkor är att anställningar är långsiktiga. Det ger möjlighet till kritisk, nyfikenhetsdriven och långsiktig forskning, vilket i sin tur är en hörnpelare i ett demokratiskt samhälle. Men det är många som saknar grundforskningstid och det är många som har korta anställningar. Ett annat villkor för forskningens frihet är att lärare och forskare, framför allt inom ramen grundforskningstiden och den övriga statligt finansierade forskningen, i så låg utsträckning som möjligt ska styras politiskt eller ideologiskt. Merparten av forskningen finansieras av näringslivet. Hur kan SULF arbeta för att stärka forskningens frihet för den forskning bedrivs vid svenska lärosäten och finansieras av näringslivet?

Detta visste ni inte om mig!

Mina tre första arbeten var som rävskötare, flyttarbetare och paketerare av sportunderkläder i en villafabrik i utkanten av Borås.

Åsa Samuelsson – 4:e suppleant

Beskriv din bakgrund!

Min bakgrund är att jag är sedan drygt två år tillbaka är anställd som universitetslektor i arbetshälsovetenskap på Högskolan i Gävle. I min tjänst så både undervisar och forskar jag inom ämnet. Tidigare har jag bl.a. varit anställd som universitetsadjunkt på Mittuniversitetet, doktorandombudsman vid Medicinska

föreningen på Karolinska Institutet (KI), utbildningshandläggare vid Mälardalens högskola (MDH, numera universitet) och 2013 disputerade jag ifrån KI inom medicinsk vetenskap.

Vad gäller fackligt engagemang var jag studentfackligt aktiv under hela min studietid. Först som sekreterare och vice ordförande i mitt kandidatprograms linjeförening vid kåren/MDH, sedan som sekreterare och ordförande för doktorandsektionen vid Medicinska föreningen/KI. I samband med dessa uppdrag har jag suttit med i institutionsråd (MDH/KI), forskarutbildningsstyrelsen och konsistoriet (KI). 2012 var jag svensk delegat i EURODOC 2012 genom SFS-DK.

Vad gäller lokalfackligt arbete så var jag under åren 2016-2018 aktiv i Saco-S/SULF på MDH. Nu är jag sedan drygt två år tillbaka en del av Högskolan i Gävles Saco-S/SULF:s styrelse som ledamot.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Som framgår av mina erfarenheter ovan så kan jag bidra med erfarenheter från olika typer av tjänster inom akademin, och från olika typer av lärosäten, både högskolor, som nya och äldre universitet. Jag har även lång erfarenhet av såväl student- som lokalfackligt arbete vilket gör att jag har en stor förståelse av styrelsearbete och den kollegiala strukturen inom våra lärosäten.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

  1. Möjligheten att som undervisande universitetslektor kunna kombinera undervisning med egen forskning. Som verkligheten är för många idag med denna tjänstetitel så är det oftast forskningen som blir nedprioriterad pga. för hög arbetsbelastning i kurser och administration.
  2. Alternativa karriärvägar efter disputation. Det ska vara möjligt att lämna akademin under några år för att arbete med annat och sedan komma tillbaka. Högskolan trycker mycket på den ”tredje uppgiften”, dvs. samverkan med det omgivande samhället. Ändå är det relativt få som väljer att lämna akademin efter att de har disputerat om de har som mål att göra fortsatt karriär inom just akademin. Jag anser att både utbildning och forskning skulle gynnas av mer inslag av samverkan i våra program/kurser och forskningsprojekt. Om jag inte minns fel vet jag att Saco centralt driver denna fråga.
  3. Internationalisering av våra lärosäten. Denna nöt är svår att knäcka då våra statliga lärosäten är myndigheter där myndighetsspråket är svenska. Men jag vill gärna se en utveckling där mer av våra utbildningsprogram ges på engelska och vi har en mer blandad personalgrupp som består av individer från olika delar av världen. Mer information från lärosätena behöver även översättas och att vi ger våra interna kurser till personalen på både svenska och engelska. Slutligen vill jag även se mer utbyte mellan lärosäten likt den som vi har på högskolan i Gävle genom EUGREEN samarbetet. 

Detta visste ni inte om mig!

Jag har bott i Istanbul och kan prata turkiska.

Josef Pallas – 5:e suppleant

Beskriv din bakgrund!

Professor vid Företagsekonomiska institutionen med fokus på organisering och styrning av offentliga organisationer – särskilt myndigheter och välfärdsverksamheter. En del av min forskning handlar om styrning utifrån frågor som rör kollegialitet, professionalisering, demokrati och resiliens – dvs. områden som jag gärna ser som centrala i diskussioner om hur våra lärosäten fungerar både som akademiska och demokratiska institutioner.

Sedan 2002 har jag haft styrelseuppdrag både inom SACO (lokalstyrelse vid Företagsekonomiska institutionen, UU) och SULF vid samma universitet. Jag sitter i styrelsen för NFF – Nordic Academy of Management som arbetar för främjande och utveckling av företagsekonomisk forskning och utbildning i de nordiska länderna. I form av bland annat debattartiklar deltar jag i offentlig debatt i frågor som rör högre utbildning och forskning.

Vad kan/vill du bidra med i förbundsstyrelsen?

Engagemang baserat på egen forskning om styrning av högre utbildning och forskning, särskilt i relation till akademisk frihet och kollegialitet.

Engagemang och erfarenhet från arbete med arbetsmiljöfrågor, med fokus på hot och hat mot forskare/lärare och akademin i stort.

Engagemang i frågor som rör SULF:s interna demokrati.

Intresse att engagera sig i offentlig debatt om dessa frågor.

Vilka tre utmaningar för SULF ser du under den närmaste tiden?

  1. Rollen och ställningen som SULF (och fackliga/intresseorganisationer generellt) har på svenska lärosäten tycks vara på väg att omförhandlas i takt med att deras kollegiala styre har minskat kraftigt.
  2. Ökad otrygghet och osäkerhet som SULF:s medlemmar möter i sin arbetsvardag, kopplad inte bara till bredare samhällsförändringar utan också till sättet på vilket universitet och högskolor organiserar och styr sina verksamheter.
  3. Synliggörande och diskussion kring SULF:s lokalföreningars arbete med representation och intern demokrati.

Detta visste ni inte om mig!

Jag har 5:e dan i aikido och tycker att Peter Parker (aka Spindelmannen) är en bra förebild 😊

Fler nyheter