Sök efter:
Tidsbegränsad anställning

Tillsvidare eller tidsbegränsat?

Det finns tre grundläggande typer av anställningar: tillsvidareanställningar, tidsbegränsade anställningar och provanställningar. Lagen om anställningsskydd (LAS) klargör att anställningar i normalfallet ska vara tillsvidare och endast som undantag får olika former av tidsbegränsad anställning tillämpas.

Tillsvidareanställning

En tillsvidareanställning, ibland omtalad som en fast anställning, innebär en anställning där det inte finns något avtalat slutdatum för anställningen. En tillsvidareanställning varar till dess du eller arbetsgivaren säger upp anställningen (läs mer om uppsägning av avtal under Uppsägningstid) eller du går i pension.

Tidsbegränsad anställning

En tidsbegränsad anställning är ett undantag från huvudregeln i Lagen om anställningsskydd (LAS) att anställningar ska vara tillsvidare och är en anställning där du och arbetsgivaren redan från börjat avtalat om anställningens slutdatum.

Provanställning

En provanställning är en tidsbegränsad anställning med sämre anställningstrygghet än andra tidsbegränsade anställningar. Under prövotiden, som får vara högst sex månader, kan arbetsgivaren eller arbetstagaren utan att särskilt skäl anges avbryta anställningen. Arbetsgivaren måste dock lämna besked minst två veckor i förväg.

Om provanställningen inte avslutas under eller som senast vid prövotidens utgång övergår provanställningen i en tillsvidareanställning. Regelverket för provanställning finns i LAS 6 §. Provanställning är till för att pröva okända sökanden och bör ej användas slentrianmässigt vid alla nyanställning.

Stipendier och annat som inte är en anställning

Inom högskolesektorn är det tyvärr vanligt förekommande med olika former av stipendier. Stipendier innebär att mottagaren inte har ett anställningsförhållande till lärosätet. Detta får stor påverkan på individens trygghet, både vad avser försäkringar och socialförsäkringar. Läs mer om stipendier här.