info

SULF värnar miljön! Om medlemsavgiften betalas elektroniskt av alla SULF-medlemmar, gör det skillnad för miljön. Så för miljöns skull – välj autogiro eller e-faktura. För pappersavier tillkommer en avgift om 19 kr per utskickad avi från årsskiftet. Läs mer här eller kontakta SULF:s medlemsregister.

Idag lämnades regeringens proposition Fler vägar till kunskap – en högskola för livslångt lärande. Propositionen innehåller ett sammanhållet regelverk för tillträde till högre utbildning.

Bland nyheterna finns grundtanken om att det är en sökandes kompetens som ska vara avgörande, inte på vilket sätt kompetensen uppnåtts. För att kunna pröva sådana kompetenser ska ett behörighetsgivande prov utarbetas. Det kommer att bli en väg in i högskolan för personer som har rätt kompetenser, men som på grund av sin bakgrund idag stängs ute från högre studier.

Högskolorna kommer att få större möjligheter att avgöra vilka urvalsmetoder och särskilda behörigheter de ser är ändamålsenliga för deras utbildningar.

– Förslaget ger oss ändamålsenliga, rättvisare och mer förutsägbara regler för tillträde till högre utbildning. Nu är det viktigt att också kommande regeringar håller i reformen, så att vi inte återigen får ett lapptäcke av oförutsägbara regler som stänger ute kompetenta sökande på grund av deras bakgrund, säger Mats Ericson, förbundsordförande för SULF.

Till regeringens webbplats och propositionen Fler vägar till kunskap – en högskola för livslångt lärande.

Läs också SULF:s remissvar Tillträde för nybörjare – ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning

Hittade du det du sökte?

Sulf.se sparar data i cookies för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du det.