En föräldraledighet kan innebära att man blir mer produktiv och bidrar bättre till arbetsplatsen. Det gäller alla, även universitetslärare och forskare i karriären. Men regelverket är komplicerat, inte minst därför att anställningsformerna för yngre universitetslärare som doktorand, forskarassistent, biträdande lektor och kanske framför allt de med andra former av visstidsanställningar eller vikariat går utanför den vanliga lunken med en tillsvidareanställning från vilken man tar föräldraledigt.

För att ge våra medlemmar hjälp att se hur regelverken fungerar inom högskolesektorn har SULF tagit fram foldern Råd inför din föräldraledighet. Foldern finns tillgänglig när du loggar in på Mina sidor.

Planera din ledighet

Du bestämmer själv när du vill berätta för din arbetsgivare att du ska bli förälder, dock senast två månader innan ledighetens början. SULF rekommenderar att du har ett planeringssamtal med din chef inför föräldraledigheten.

Föräldrabegreppet
Förälder är man enligt Föräldraledighetslagen (FLL) om man

• är biologisk förälder eller adoptivförälder

• utan att vara förälder är rättslig vårdnadshavare och har vård om barnet

• har tagit emot ett barn för stadigvarande vård och fostran i sitt hem

• stadigvarande sammanbor med en förälder under förutsättning att arbetstagaren är eller har varit gift med eller har eller har haft barn med denna förälder.

Rätt att vara föräldraledig
Enligt FLL har du som förälder rätt att vara ledig för att ta hand om ditt barn.

Om du är medlem – logga in och läs mer
För dig som är medlem har vi samlat allt du behöver veta inför din föräldraledighet i SULF:s föräldraledighetsmanual. Manualen innehåller bland annat information om; föräldraledighet och semester, förlängning av doktorandanställning och utbildningsbidrag eller stipendium, konsekvenser av deltidsarbete, hur du räknar fram din sjukpenninggrundande inkomst och mycket mer. Logga in på mina sidor och ladda ner manualen.

Om du inte hunnit bli medlem är det enkelt att fylla i ansökan här.

Hittade du det du sökte?

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen. Genom att fortsätta surfa på sulf.se godkänner du det. Läs mer om användning av kakor.