SULF:s extra kongress har beslutat - ny intern organisation
Från och med 1 juli 2019 får SULF:s inre organisation en ny form. Syftet med förändringen är stimulera ökat inflytande och delaktighet inom hela förbundet.
SULF:s lokalföreningar får en mer framträdande roll genom införandet av ett förbundsråd med mandat att förrätta fyllnadsval och vägleda förbundsstyrelsen i principiellt viktiga frågor. Vidare utökas antalet platser från en per förening till två personer från varje SULF-förening. Förbundsrådet ersätter ordförandekonferensen som därmed avskaffas.
Möjlighet att lämna medlemsförslag införs i stadgarna och gör att både enskilda medlemmar såväl som lokalföreningar kan lämna förslag på verksamhet eller utbildnings och forskningspolitiska inriktningar direkt till förbundsstyrelsen under pågående kongressperiod. Allt för att öka medlemsinflytandet och underlätta dialog i förbundet.
SULF:s sektioner läggs ner och fokusgrupper införs för att kraftsamla kring angelägna frågor. Först ut är en fokusgrupp för att stärka förbundets arbete för universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas arbetsmiljö. En doktorandförening, SULF:s doktorandförening, instiftas med uppdrag att bevaka och tillvarata doktoranders intressen.
SULF:s stadgar justeras också för att rätta till inkonsekvenser och stavfel, för att förtydliga vilken rättshjälp förbundet ger samt en förändring av mandatberäkningen till kongressen för att det ska bli färre tomma stolar i den demokratiska processen.
Vid förbundets ordinarie kongress 22-23 november 2018 beslöt kongressen att förändra förbundets stadgar i enlighet med propositionen SULF – en organisation med kraft att driva förändring samt propositionen Vissa stadgeförändringar. Besluten fattades med enkel majoritet.
Förbundets stadgar § 31 anger att beslut om stadgeändring kan fattas antingen
genom beslut med två tredjedelars majoritet av samtliga kongressledamöter, eller
likalydande beslut med enkel majoritet av antalet röstande kongressledamöter vid två på varandra följande kongresser, med minst sex månader emellan. Minst en kongress ska vara ordinarie.
Då antalet ombud på 2018 års kongress inte var tillräckligt många för att kunna utgöra två tredjedelars majoritet av samtliga kongressledamöter, var det inte möjligt att omgående genomföra stadgeändringarna. För att stadgeändringarna ska genomföras krävs att två på varandra följande kongresser fattar likalydande beslut om stadgeändringarna.
Mandatfördelningen vid SULF:s extrakongress 2019 är densamma som vid ordinarie kongress 2018. Mandatfördelningen till SULF:s ordinarie kongress gjordes, i enlighet med SULF:s stadgar, på den lokala SULF-föreningens medlemsantal vid årsskiftet 2017/2018. För mer information om beräkningsgrunden se § 11 i SULF:s stadgar.
SULF-förening
Antal mandat
SULF/Beckmans Designhögskola
1
SULF/Blekinge tekniska högskola
2
SULF/Chalmers
2
SULF/Ersta Sköndal Bräcke Högskola
2
SULF/Gymnastik och idrottshögskolan
0
SULF/Göteborgs universitet
7
SULF/Högskolan Dalarna
2
SULF/Högskolan i Borås
2
SULF/Högskolan i Gävle
2
SULF/Högskolan i Halmstad
2
SULF/Högskolan i Jönköping
2
SULF/Högskolan i Skövde
2
SULF/Högskolan Kristianstad
2
SULF/Högskolan Väst
2
SULF/Karlstads universitet
3
SULF/Karolinska Institutet
4
SULF/Kungliga Tekniska Högskolan
3
SULF/Linköpings universitet
5
SULF/Linnéuniversitetet
3
SULF/Luleå tekniska universitet
2
SULF/Lunds universitet
10
SULF/Malmö universitet
3
SULF/Mittuniversitetet
2
SULF/Mälardalens högskola
2
SULF/Röda korsets högskola
1
SULF/Stockholms universitet
9
SULF/Sveriges lantbruksuniversitet
5
SULF/Södertörns högskola
2
SULF/Umeå universitet
6
SULF/Uppsala universitet
8
SULF/Örebro universitet
3
Summa
Kongressombud 2019
Om inte den lokala SULF-föreningen anmäler ändring är ombuden till den digitala extrakongressen desamma som till ordinarie kongress 2018.
Ja den ska vara beordrad eller godkänd i efterhand av din närmsta chef. Tänk på att du inte själv kan bestämma om du arbetar övertid och sedan förutsätta att du får ersättning i efterhand. Det är viktigt att du dokumenterar om du blir ombedd att arbeta övertid så det inte blir några diskussioner i efterhand.
Du bestämmer själv när du vill berätta för din arbetsgivare att du ska bli förälder, dock senast två månader innan ledighetens början. Vi rekommenderar att du har ett planeringssamtal med din chef inför föräldraledigheten för att planera din ledighet och hur dina arbetsuppgifter ska kunna lösas under din frånvaro. Men också för att diskutera hur du ska kunna behålla kontakten med din arbetsplats under föräldraledigheten och hur återgången efter ledigheten skall ordnas. Det är viktigt att du inte tappar i kompetens för att kunna ha en god löne- och karriärutveckling.
Det är också lämpligt att upprätta ett ”kontrakt” med din chef. Kontraktet har inte rättslig bäring men kan vara bra som stöd för både dig och din chef samt för att undvika onödiga missförstånd.
Några olika typer av tidsbegränsade anställningar är: allmän visstidsanställning, vikariat, säsongsarbete och tidsbegränsad anställning när arbetstagaren fyllt 67 år.
På Mina Sidor hittar du dina medlemsuppgifter. Där kan du bland annat ändra arbetsgivare, e-post, anställning med mera. Du kan också se dina fakturor och ditt medlemsnummer.
Din adress uppdateras automatiskt via SPAR. Om du vill ha posten till en annan adress än den du är folkbokförd på så ange Ja i fältet ”annan adress än mantalsskrivningsadress”.
Om du är medlem i ett annat Sacoförbund kan du, till en liten merkostnad, dubbelansluta dig till SULF. Det innebär att du får medlemskap i två förbund för i princip en avgift. Det ger bland annat tillgång till två medlemstidningar, medlemsförmåner från två förbund och så vidare.
I ditt medlemskap ingår bland annat en av marknadens bästa inkomstförsäkringar, tidningen Universitetsläraren, rådgivning, rabatt på tidningsprenumerationer samt förmånliga medlemsförsäkringar, bolån och medlemslån.
Lokala fackliga företrädare
Kontakta din lokala Saco-S förening om du har frågor om lön och löneläge, arbetstider, anställningsvillkor, arbetsmiljö eller behöver förhandlingshjälp i en konkret fråga. Kontaktuppgifter till lokala fackliga företrädare hittar du här.
SULF:s medlemsrådgivning
För allmänna eller principiella arbetsrättsliga frågor så hör du av dig till vår Medlemsrådgivning. Ring på 08-505 836 00, menyval 1, eller mejla radgivning@sulf.se. Tillgängliga via mejl alla vardagar, telefontid onsdag 13-15 och fredag 9-11.30.
SULF:s medlemsregister
Har du frågor om medlemskapets förmåner, avgift, in- och utträde, avier eller tidningen Universitetsläraren så kontaktar du Medlemsregistret. Ring på 08-505 836 00, menyval 2, eller mejla medlem@sulf.se. Tillgängliga via mejl varje dag, telefontid måndag och onsdag 9-11.30.
undefined
Är du medlem i SULF så får du det här nyhetsbrevet och behöver inte anmäla dig.